Vedci zistili, ako pripraviť zlúčeniny efektívne pri liečbe rakoviny

Vedci vynašli spôsob, ako pripraviť kladne nabité karborány - zlúčeniny bóru, vodíka a uhlíka. Tento objav môže prispieť k účinnejšej liečbe niektorých zhubných nádorov pomocou tzv. protónovej bórovej záchytnej terapie.

20.09.2021 06:00
debata (2)
Foto: nature.com
molekuly

Výsledky výskumu, na ktorom spolupracovali i vedci z českej Akadémie vied (AV ČR), bol zverejnený v odbornom časopise Nature Communications.

covid-virus Čítajte aj Tínedžerov viac postihuje myokarditída z vakcíny než covid, tvrdí štúdia

Protónová bórová záchytná terapia (PBCT), ktorá pracuje so zlúčeninami bóru a vodíka (borány) a zlúčeninami bóru a vodíka a uhlíka (karborány), má podľa odborníkov veľký potenciál pri liečbe rakoviny. Tieto zlúčeniny je totiž možné dopraviť priamo do rakovinotvornej bunky a po jej zničení zostáva okolité tkanivo nepoškodené.

Funguje to tak, že borány sa vložia do rakovinovej bunky, ktorá sa ožiari protónmi a vznikne „liečebné“ rádioaktívne žiarenie alfa , ktoré sa uvoľní lokálne práve z boránov. „Táto jednoduchá a lokálne uskutočnená jadrová reakcia, ktorá podmieňuje existenciu PBCT, tak zaručuje, že okolité tkanivo sa nepoškodí,“ vysvetlil Drahomír Hnyk z Ústavu anorganickej chémie AV ČR.

„Izotop 11 B je schopný po reakcii s protónmi emitovať žiarenie alfa, v boránoch a karboránoch je ho 80 percent,“ hovorí Hnyk s tým, že čím viac atómov v podobe týchto zlúčenín sa dostane do bunky, tým je to lepšie.

Antarktída, sneh, lad, zima Čítajte aj Ozónová diera nad Antarktídou je tento rok mimoriadne veľká

Kladne nabité karborány na rozdiel od záporne nabitých, ktoré sa využívali v doterajších experimentoch AV ČR a Protónového centra v Prahe, ponúkajú ďalšie možnosti, ako zlepšiť liečbu pomocou metódy PBCT.

„Tieto principiálne nové materiály môžu významne prispieť tam, kde môže byť prechod do okolitého prostredia pre katióny omnoho jednoduchší – napríklad cez bunkovú membránu pomocou tzv. iontových kanálov,“ približuje Hnyk. „Dosiaľ boli borány známe len ako nenabité alebo záporne nabité chemické zlúčeniny,“ pripomína.

Na výskume sa podieľali pracovníci Univerzity Pardubice pod vedením Aleša Růžičku spoločne so skupinou z Ústavu anorganickej chémie AV ČR zaoberajúcou sa chémiou boránov a príspevkom vedcov z Ústavu organickej chémie a biochémie AV ČR a Auburn University v americkej Alabame.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #veda #terapia #vedci #výskum