Najstaršími jednovaječnými dvojčatami sú vyše 107-ročné sestry z Japonska

Dve sestry z Japonska boli zapísané do Guinnessovej knihy rekordov ako najstaršie žijúce jednovaječné dvojčatá na svete.

20.09.2021 18:47
guiness Foto:
debata

Umeno Sumijamová a Kume Kodamová majú 107 rokov a 330 dní. Narodili sa na ostrove Šodošima v západnom Japonsku dňa 5. novembra 1913 ako tretie a štvrté z 11 detí.

Ako v pondelok informovala agentúra AFP, zápis o nich do Guinnessovej knihy rekordov časovo koliduje s Dňom úcty k starším, ktorý je v Japonsku štátnym sviatkom.

korytnačka Čítajte aj V severnom Taliansku sa vôbec prvýkrát vyliahli mláďatá morskej korytnačky

Sestry Umeno a Kume k 1. septembru prekonali doterajší rekord 107 rokov a 175 dní, ktorý vytvorili slávne japonské dvojičky Kin Naritová a Gin Kanieová, uvádza sa vo vyhlásení Guinnessovej knihy rekordov.

Podľa japonského ministerstva zdravotníctva a starostlivosti o zdravie je asi 29 percent zo 125 miliónov obyvateľov Japonska starších ako 65 rokov. Vyše 86 500 z nich sú storoční, pričom polovica z nich sa stovky dožíva v tomto roku.

covid-virus Čítajte aj Tínedžerov viac postihuje myokarditída z vakcíny než covid, tvrdí štúdia

Sumijamová a Kodamová po ukončení základnej školy žili vlastnými životmi, založili si rodiny a pracovali. Stretávali sa len zriedka, čo sa však zmenilo, keď sa dožili sedemdesiatky – vtedy začali spolu chodiť na náboženské púte. Ich príbuzní uviedli, že rady žartujú o tom, ako „prežili“ predchádzajúce držiteľky rekordov, známe v Japonsku ako Kin-san a Gin-san, ktoré koncom 90. rokov minulého storočia získali status podobný modlám, a to pre svoj vysoký vek a zmysel pre humor.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #dvojčatá #Guinessová kniha rekordov #sestry