Liečba covidu pomocou protilátok od lám má potenciál, tvrdia britskí vedci

Vedci sa domnievajú, že protilátky, ktoré si utvárajú lamy, by mohli byť účinné pri liečbe covidu-19.

22.09.2021 21:39
debata (2)

Liečba založená na lamích protilátkach bola zatiaľ vyskúšaná na hlodavcoch a tieto prvotné testy preukázali jej značný potenciál, uviedli podľa stanice BBC experti z výskumného Inštitútu Rosalindy Franklinovej v anglickom grófstve Oxfordshire.

Foto: rfi.ac.uk
lama

Na základe vzorky odobratej od jednej z lám dokázali vedci vytvoriť protilátky, ktoré prirodzene vznikajú v reakcii na infekciu v lamom organizme aj v tele tiav. Tieto protilátky sú menšie a jednoduchšie ako tie ľudské. Ich výhoda tkvie predovšetkým v tom, ako silno sa dokážu na vírus naviazať.

Lamie protilátky sa rovnako ako tie ľudské prichytia a naviažu na vírusy či baktérie, ktoré napadnú telo. Táto väzba pomyselne vírus označí červenou zástavkou a umožní zvyšku imunitného systému, aby sa zameral na jeho zničenie.

Hlodavce s covidom, ktorým boli lamie protilátky podané do tela pomocou nosového spreja, sa úplne zotavili v priebehu šiestich dní, uviedol James Naismith, vedúci vedecký pracovník a riaditeľ Inštitútu Rosalindy Franklinovej. Keď bude tento spôsob liečby otestovaný u ľudí, mohli by byť tieto protilátky podávané vo forme nosového spreja tiež ľudským pacientom.

Janssen Čítajte aj Druhá dávka vakcíny Janssen vyvoláva silnú imunitnú odozvu

Imunologička Sheena Cruickshanková z Manchesterskej univerzity ale podotýka, že skôr ako začne testovanie u ľudí, bude potrebné viac dát o účinnosti a bezpečnosti tohto typu liečby. „Avšak je to veľmi sľubné a fakt, že by to mohlo byť lacné a mať jednoduché použitie je plus,“ dodala Cruickshanková.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #vírus #protilátky #koronavírus #Covid-19