Srdce pod kontrolou: Štartuje unikátny projekt pre hypertonikov

Štúdia zmapuje využitie telemedicíny, interaktívnej intervencie a manažmentu pacienta na diaľku s cieľom vytvorenia systematického nástroja, definujúceho novú cestu liečby srdcovo-cievnych chorôb.

01.10.2021 19:15
Hilbi app   program srdce pod kontrolou Foto:
debata (1)

Vysoký krvný tlak je najzávažnejší rizikový faktor, zodpovedný za najvyšší počet úmrtí vrátane tých predčasných. Povedomie o tejto chorobe je však stále chabé. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) až polovica ľudí s hypertenziou nevie o tom, že trpí touto chorobou a adekvátna liečba sa tak dostáva len ku každému piatemu pacientovi.

Aj to je jeden z dôvodov, prečo na Slovensku odštartoval unikátny projekt manažmentu hypertenzie s pomocou nástrojov digitálnej medicíny Srdce pod kontrolou.

Pacienti tak vôbec prvýkrát dostanú komplexný návod ako si sami môžu manažovať svoj zdravotný stav vrátane medicínskeho sledovania bez toho, že by sa fyzicky videli so svojim lekárom.

jupiter Čítajte aj Vedci majú nové poznatky o búrke na Jupiteri, vynašli i špeciálny nanomateriál

Až 61 % hypertonikov totiž patrí do produktívnej vekovej kategórie 35 až 64 rokov. Správne liečené sú iba dve tretiny z nich.

„Deje sa tak najmä preto, že zvýšený tlak človek väčšinou necíti. Nie je teda motivovaný po ochorení aktívne pátrať prípadne ho liečiť, ak už o ňom aj vie. Často sa stane aj to, že pri preventívnej prehliadke u lekára sa pacientovi nameria zvýšený tlak, no on sa už do ordinácie nevráti,“ vysvetľuje alarmujúce čísla kardiológ Allan Böhm, člen predsedníctva Európskej kardiologickej spoločnosti.

Medzi neliečených hypertonikov však patria aj tí, ktorí od lekárov nedostanú správne odporúčania. U mnohých, najmä mladších pacientov síce nie sú indikované lieky, ale je potrebný zásah do spôsobu života. „Ten sa, žiaľ, často podceňuje, a to ako strane pacienta, tak aj na strane lekára,“ dodáva doktor Böhm.

„Vďaka projektu Srdce pod kontrolou preto môžu tí, ktorí sa ho zúčastnia, včas zistiť, v akom stupni rizika sa nachádzajú a čo majú robiť, aby sa vyhli zhoršeniu zdravotného stavu. V prípade vyššieho stupňa hypertenzie sú podchytení lekármi.“

„Snažíme sa o maximálnu personalizáciu medicíny, vďaka čomu dokážeme ušiť liečbu na mieru pacienta. Využívame k tomu telemedicínske zariadenia a platformy akou je napríklad Hilbi. Tento prístup umožňuje udržiavať pacienta v úzkom terapeutickom okne (120–130/70–80 mmHg), ktoré v štúdiách preukázalo najvýznamnejšiu redukciu srdcových infarktov, cievnych mozgových príhod a kardiovaskulárnej mortality,“ dodáva doktor Allan Böhm.

mars20130708-full.width-1320 Čítajte aj Bádatelia vraj prišli na to, ako vyrobiť raketové palivo z atmosféry Marsu

Priebeh a výsledok projektu

Výsledkom projektu bude dopadová štúdia, mapujúca reálne využitie telemedicíny, interaktívnej intervencie a manažmentu pacienta na diaľku s cieľom vytvorenia systematického nástroja, definujúceho novú cestu liečby srdcovo-cievnych chorôb.

„Tím lekárov a špecialistov chce klásť dôraz na zmenu životného štýlu v oblastiach pohybu, stravovania a psychológie, ako aj zlepšenia adherencie k liečbe,“ vysvetľuje riaditeľ Hilbi Health Patrik Kmeč. „Našou ambíciou je zvrátiť nábeh na jednotlivé ochorenia, a tam, kde to už nie je možné, ponúknuť moderné riešenie, prístupné cez mobilný telefón.“

žena, úsmev, olej, šalát, zdravá strava Čítajte aj Vedci skúmajú možnosť premeny jedlých rastlín na "továrne" na mRNA vakcíny

Projekt s výslednou štúdiou bude realizovaný vyškoleným personálom mimo ambulancií a nemocníc, a to vo veľkých firmách a na verejných priestranstvách, ale aj v domácom prostredí. Vo všetkých prípadoch budú k dispozícii na zapožičanie tlakomery, komunikujúce pomocou moderných technológií s telemedicínskou platformou Hilbi. Dáta sa budú prenášať priamo do lekárskeho softvéru Compu Group Medical.

Účastníci sa po diagnostike rozdelia do troch skupín. V programe zdravia si okrem klinického manažmentu nájdu odporúčania ako cvičiť, čo jesť, a kedy si merať tlak. To všetko za online asistencie špecialistov. Pacienti vo vyššom riziku a s potrebou klinického manažmentu budú sledovaní a manažovaní počas 6 mesiacov kardiológmi.

deti, dojčenie Čítajte aj Materské mlieko obsahuje protilátky aj desať mesiacov po prekonaní covidu

„Pomocou telemedicínskej platformy Hilbi dokážeme s pacientom komunikovať, sledovať jeho krvný tlak a upravovať liečbu bez potreby ambulantnej návštevy. Lekár má okamžitý prístup k hodnotám tlaku pacienta, ktorého manažuje na diaľku. Ak to stav pacienta umožňuje, dávame prednosť režimovým opatreniam, ktoré sú pri ich dodržiavaní takmer vždy účinné,“ vysvetľuje prínos novej cesty kardiológ. "Telemedicína vedie aj k efektívnej a včasnej úprave dávok prípadne zámeny lieku, a to prostredníctvom notifikácií a elektronického receptu,“ uviedol.

Projekt je určený všetkým, ktorým nie je ľahostajný vývoj zdravotného stavu ľudí. Od veľkých zamestnávateľov zapojených rámcovo s možnosťou skontrolovania rizika svojich zamestnancov, cez zdravotné poisťovne, až po jednotlivcov starajúcich sa o svoje rodiny. „Našou ambíciou je zvrátiť nábeh na jednotlivé ochorenia, a tam, kde to nie je možné, ponúknuť moderné riešenie klinického manažmentu,“ uzatvára Patrik Kmeč.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #technológie #srdce #srdcovo-cievne ochorenia #kardiológia #telemedicína