Ománski jaskyniari skúmajú podzemie v Jemene, kde podľa legiend sídlia džinovia

Omanskí speleológovia začali preskúmavať legendárnu šachtu vo východnom Jemene. Jemenské úrady ju nikdy neprebádali, miestni ľudia sa jej vyhýbajú, pretože podľa nich vedie do pekla, kde prebývajú duchovia, o čom svedčí pach stúpajúci z hlbiny.

09.10.2021 06:00
an-aerial-picture-show Foto:
debata

Ako napísala agentúra AFP, do podzemnej jamy hlbokej vyše 100 metrov sa dá dostať tridsaťmetrovým otvorom. Leží vo východojemenskej provincii Mahra. Jaskyniari zo susedného Ománu sa tam spustili a vnútri našli hady, mŕtve zvieratá a sivé či zelené jaskynné perly vzniknuté z vodných kvapiek. Okrem pachu z mŕtvych zvieracích tiel ale neobjavili nič nadprirodzené ani žiadny špecifický zápach.

„Sú tam hady, ale keď ich nerušíte, nič vám neurobia. Hovorili sme si, že tento projekt odhalí nové jemenské krásy a časť tamojšej histórie,“ povedal šéf skupiny a profesor geológie na nemeckej technike v Ománe Muhammad Kind, ktorému tiež patrí poradenská firma banského a ropného prieskumu. „Odobrali sme vzorky z vody, skaly, pôdy a niekoľkých mŕtvych zvierat, ale musíme ich ešte len preskúmať,“ dodal Kind, ktorého skupina o prieskume vydá správu.

Mont Blanc Čítajte aj Mont Blanc, najvyššia hora v Európskej únii, sa za štyri roky zmenšil o meter

Jemenské úrady v júni oznámili, že netušia, čo sa skrýva v jame starej podľa nich „milióny“ rokov. Nikto z Jemenčanov sa zatiaľ na dno nedostal. „Boli sme v ústí vstupu, dostali sme sa do hĺbky päťdesiatich šesťdesiatich metrov a zistili, že sú vo vnútri podivné veci. Je to veľmi tajomné,“ povedal generálny riaditeľ miestneho úradu geologických a minerálnych štúdií Salah Bábhajr.

Generácie Jemenčanov si odovzdávajú legendy, podľa ktorých v tej „pekelnej diere“ žijú zlí duchovia, džinovia. Ľudia z okolia sa k vstupu nepribližujú ani o Barhúte nehovoria, aby neprivolali nešťastie. O účinnosti ich metódy sa dá pochybovať, pretože ako napísala AFP, Jemen má nešťastia viac než dosť.

slapy Čítajte aj Ľudské stopy spred 23 000 rokov menia pohľad na osídľovanie Ameriky

Sedem rokov sa tam bojuje, za čo zaplatili životom desiatky tisíc ľudí a milióny obyvateľov stratou domovov. Podľa OSN panuje v tridsaťmiliónovom Jemene najhoršia humanitárna krízy na svete. Množstvo ľudí tam čelí hladu a na pomoc je odkázaných 80 percent občanov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #vedci #výskum #šachta #speleológovia #jamaa