Nobelovu cenu za chémiu získali vedci za asymetrickú organokatalýzu

Nobelovu cenu za chémiu za rok 2021 získali vedci Benjamin List a David W.C. MacMillan za "vývoj asymetrickej organokatalýzy". Oznámil to v stredu výbor švédskej Kráľovskej akadémie vied.

06.10.2021 07:28 , aktualizované: 12:22
nobelova cena Benjamin List a David MacMillan Foto: ,
Nobelovu cenu za chémiu za rok 2021 získali vedci Benjamin List a David W.C. MacMillan.
debata (5)

Ako uviedol výbor, Nemec List a Američan MacMillan vyvinuli spôsob, ako vytvárať molekuly prostredníctvom organickej katalýzy. „Malo to veľký vplyv na farmaceutický výskum a zelenšiu chémiu,“ komentoval výbor.

Katalyzátory napríklad transformujú škodliviny z výfukových plynov na neškodné molekuly. Podobne fungujú aj živé organizmy, pre ktoré plnia úlohu katalyzátorov enzýmy.

Vedci sa dlho nazdávali, že existujú iba dva druhy dostupných katalyzátorov: kovy a enzýmy. List a MacMillan ešte v roku 2000 nezávisle od seba vytvorili tretí typ katalýzy – asymetrickej organokatalýzy, teda katalýzy prostredníctvom tvorby organických molekúl.

„Táto koncepcia je rovnako jednoduchá ako geniálna, a to až tak, že mnohí sa čudujú, že sme na to neprišli skôr,“ povedal šéf výboru pre chémiu Kráľovskej akadémie vied Johan qvist.

Organické katalyzátory fungujú na princípe stabilnej štruktúry atómov uhlíka, na ktoré sa potom naviažu aktívnejšie chemické látky, často obsahujúce kyslík, dusík, síru či fosfor. Znamená to, že takéto katalyzátory sú lacné a zároveň prijateľné pre životné prostredie.

Organokatalýza zaznamenala od roku 2000 prudký rozvoj. List a MacMillan odvtedy dokázali, že táto chemická reakcia sa dá používať na rôzne účely – napríklad aj na výrobu nových liečiv či molekúl na zachytávanie svetla v solárnych článkoch.

Nobelova cena Čítajte aj Nobelovu cenu za fyziku získali vedci za modeláciu klímy a náhodné procesy

Vlani Nobelovu cenu za chémiu dostali biochemičky Emmanuelle Charpentierová a Jennifer Doudnaová za vývoj takzvaných molekulárnych nožníc, s ktorých pomocou môžu vedci s vysokou presnosťou zmeniť genetickú informáciu živočíchov, rastlín a mikroorganizmov.

V pondelok bola ohlásená Nobelova cena za medicínu, v utorok za fyziku. Ocenenie, ktoré je dotované desiatimi miliónmi švédskych korún, bude vo štvrtok oznámené ešte za literatúru, v piatok za mier a na záver budúci pondelok tiež za ekonómiu.

Ceny sa slávnostne odovzdávajú 10. decembra, na výročie úmrtia ich zakladateľa a vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela.

Nobelova cena Čítajte aj Nobelovu cenu za medicínu dostali autori výskumu receptorov teploty a hmatu
5 debata chyba
Viac na túto tému: #chémia #vedci #Nobelova cena #výskum #Kráľovská švédska akadémia vied