Imunitné bunky spočiatku bojujú proti nádoru mozgu, potom 'zbehnú' a chránia ho

Vedci z univerzity v Tel Avive skúmali mechanizmus obrany organizmu proti najzhubnejšiemu nádoru mozgu glioblastómu.

13.10.2021 06:00
nervy, choroby, mozog Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zistili, že druh bielych krviniek, ktorý proti nemu spočiatku bojuje, neskôr prejde na opačnú stranu a začne nádor chrániť. Onkológovia z Tel Avivu zverejnili svoju štúdiu v odbornom časopise Cell Reports.

Predmetom výskumu boli neutrofily, ktoré patria k bielym krvinkám a sú účinnými bojovníkmi proti baktériám. Bojujú spočiatku tiež proti glioblastómu, ale neskôr „prebehnú“ a stanú sa jeho ochrancovia, takže mu umožnia ďalej rásť.

Nobelova cena Čítajte aj Nobelovu cenu za medicínu dostali autori výskumu receptorov teploty a hmatu

Glioblastóm je najzhubnejší mozgový nádor, ktorý rýchlo rastie, zle sa lieči a pacienti umierajú do 12 až 15 mesiacov.

„Tieto imunitné bunky sú spočiatku ako armáda, zabíjajú nádorové bunky a verbujú na boj proti nádoru ďalšie imunitné bunky ako T-lymfocyty. Potom ale v mnohých prípadoch začnú tumor chrániť a zabraňujú ostatným imunitným bunkám dostať sa k nádoru, chránia ho a umožňujú mu rast. A navyše začnú vylučovať proteíny, ktoré podporujú rast nádoru. Krátko povedané, bunky, ktoré sú spočiatku protirakovinové, nakoniec rakovine napomáhajú. Zhoršujú poškodenia, ktoré nádor v mozgu pôsobí,“ oznámila v rozhovore so serverom The Times of Israel doktorka Dinorah Friedmannová-Morvinskiová, ktorá výskum viedla.

Hilbi app   program srdce pod kontrolou Čítajte aj Srdce pod kontrolou: Štartuje unikátny projekt pre hypertonikov

K objavu viedlo pozorovanie geneticky modifikovaných myší s glioblastómom. Hypotéza sa potom overovala analýzou údajov získaných od niekoľkých stoviek pacientov s týmto mozgovým nádorom, takže vedci zistili, ako sa rakovina u jednotlivých pacientov vyvíjala.

Friedmannová-Morvinskiová sa domnieva, že odhalenie procesu pomôže pri hľadaní účinnejšej liečby glioblastómu. Teraz, keď je známe, že sa určité bunky správajú ako „dvojití agenti“, bude možné vyvinúť lieky, ktoré sú týmto bunkám buď úplne zabráni nádor ovplyvňovať, alebo ich zablokujú vo chvíli, keď prestanú na tumor útočiť, či im budú brániť „zradiť“ a prinútia ich ďalej nádor ničiť.

nobelova cena Benjamin List a David MacMillan Čítajte aj Nobelovu cenu za chémiu získali vedci za asymetrickú organokatalýzu

Vedci okolo Friedmannovej-Morvinskiovej už také preparáty začali vyvíjať. „Keď sa nám to podarí, dokážeme tieto bunky udržať na ‚správnej strane‘. Zvýši to úspešnosť imunoterapie, bez toho aby ju tie bunky potlačovali,“ povedala lekárka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #mozog #lieky #vedci #výskum #nádor #imunoterapia #nádor mozgu