Vírus žltačky trápil už ľudí v praveku. Jeho vývoj má vplyv aj na dnešnú dobu

To, ako sa vírusy v minulosti šírili a menili, má spojitosť aj s ich aktuálnymi variantmi.

18.10.2021 06:00
hepatitída typu B, baktérie, vírus, zdravie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najnovšie to dokazuje štúdia, ktorá vystopovala vývoj vírusu hepatitídy typu B (HBV) z praveku až po súčasnosť. Výsledky štúdie zverejnenej minulý týždeň vo vedeckom časopise Science zmapovali cesty, ktorými sa vírus hepatitídy typu B v praveku šíril, i jeho zmeny, pričom tieto poznatky odzrkadľujú známe migrácie ľudí a ďalšie demografické udalosti.

Štúdia tiež odhalila nečakané vzorce i presah do dnešnej doby. Výskum, na ktorom sa podieľali aj vedci z AV ČR, naznačuje, že všetky doteraz známe varianty hepatitídy typu B pochádzajú z línie, ktorá trápila už pôvodných obyvateľov Ameriky. Výskumníci z celého sveta v rámci predmetnej štúdie skúmali genómy vírusov získaných od 137 pravekých obyvateľov Európy, Ázie a Ameriky, ktorí žili pred 10 500 až 400 rokmi.

Nemecko očkovanie Covid-19  video HOAXAFP Čítajte aj Nie je pravda, že očkovanie spôsobuje zmeny v krvných bunkách

Súčasné varianty HBV sa delia do deviatich genotypov, z ktorých dva sú typické predovšetkým pre potomkov pôvodných Američanov. „Naše údaje naznačujú, že všetky známe genotypy HBV pochádzajú z jednej línie, ktorá sa šírila medzi prvými Američanmi a ich najbližšími euroázijskými príbuznými zhruba v čase, keď sa tieto populácie rozdelili,“ uviedla vedúca výskumnej skupiny a supervízorka štúdie Denise Kühnerová.

Výsledky však hovoria aj o tom, že vírus hepatidíty typu B sa v Európe vyskytoval už pred 10 000 rokmi, teda ešte predtým, než sa tam začalo šíriť poľnohospodárstvo (do strednej Európy sa poľnohospodárstvo dostalo zhruba v polovici 6. tisícročia pred n. l.). „O mnohých ľudských patogénoch si myslíme, že sa objavili po tom, ako sa začal využívať a šíriť poľnohospodársky spôsob života, ale HBV očividne ovplyvňoval už praveké populácie lovcov-zberačov,“ povedal riaditeľ Oddelenia archeogenetiky nemeckého Inštitútu Maxa Plancka Johannes Krause.

Očkovanie / Vakcína / Covid / Koronavírus / Čítajte aj Štúdia: Očkovanie znižuje riziko hospitalizácie u ľudí nad 50 rokov o 90 percent

Po rozšírení neolitického spôsobu života sa v Európe zrejme od prvých poľnohospodárov objavili nové typy HBV a nahradili tie pôvodné: v súlade s genetickou zmenou u obyvateľov Európy. Tie potom v Eurázii prevládali takmer 4000 rokov, a to aj napriek tomu, že genetický profil obyvateľov Eurázie sa výrazne zmenil v súvislosti s expanziou pastierskych populácií zo stepí východnej Európy zhruba pred 5000 rokmi, poznamenáva pražský archeologický ús­tav.

Aj keď väčšiu časť výskumu mali na starosti iní odborníci, vzorky pre dáta získali vďaka archeológom. „Našou úlohou je najmä vytipovať vhodné lokality, zabezpečiť vzorky a určiť, ktoré sú pre našich kolegov tie pravé a správne,“ vysvetlil Michal Ernée z Archeologického ústavu AV ČR v Prahe. „Potom musíme vyskúmané závery zasadiť do kontextu doby a toho, čo o nej vieme,“ dodal.

egypt1 Čítajte aj Slovenskí egyptológovia objavili dve pevnostné hradby pevnosti Ramessa III.

Výsledky štúdie tiež priniesli prekvapujúce zistenie: v 2. pol. 2. tis. pred n. l. náhle klesla rozmanitosť variantov HBV v západnej Eurázii. Stalo sa tak v období veľkých kultúrnych zmien zahŕňajúcich kolaps vyspelých spoločností doby bronzovej vo východnom Stredomorí. Prečo k tomu došlo, však bude predmetom ďalšieho skúmania. Ukazuje to totiž na dôležitú zmenu epidemiologickej dynamiky na obrovskom území.

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #vedci #výskum #hepatitída typu B