Vedci čelia kvôli pandémii vyhrážkam, obťažovaniu aj fyzickým útokom

Vedci, ktorí s médiami otvorene hovoria o pandémii covidu, po svojich vystúpeniach zaznamenali vyhrážky smrťou alebo fyzickým napadnutím.

16.10.2021 20:38
testovanie Covid Foto: ,
Testovanie na koronavírus
debata (110)

Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnil vedecký časopis Nature. Okrem správ, telefonátov a urážok na sociálnych sieťach sa stretli aj s nenávistnými e-mailami, ktoré niekto zaslal ich zamestnávateľom, zverejnením osobnej adresy alebo s pokusmi o spochybnenie ich profesijnej povesti.

Nemecko očkovanie Covid-19  video HOAXAFP Čítajte aj Nie je pravda, že očkovanie spôsobuje zmeny v krvných bunkách

Celkom 15 percent z 321 vedcov uviedlo, že sa im kvôli rozhovorom s médiami o koronavíruse niekto vyhrážal smrťou a 22 percent zažilo vyhrážanie fyzickým alebo sexuálnym násilím. Šesť z 321 vedcov niekto skutočne fyzicky napadol. Dve pätiny respondentov povedali, že v dôsledku obťažovania zaznamenali psychické alebo emočné problémy. Vedci, ktorí čelili najhoršiemu obťažovaniu uviedli, že to negatívne ovplyvnilo ich ochotu naďalej hovoriť s médiami.

Experti sa s nenávistnými reakciami stretávali najčastejšie po tom, ako povedali svoje stanovisko k vakcínam proti koronavírusu, rúškam, pôvodu vírusu Sars-CoV-2 a účinnosti liekov proti chorobe covid-19. Podobnému útoku čelili v minulosti odborníci, ktorí otvorene hovorili o zmenách klímy alebo násiliu páchanému pomocou strelných zbraní, napísal Nature.

SR Čadca nemocnica návšteva Heger ZAX Čítajte aj Hamran: Voči tým, ktorí útočia na zdravotníkov, tvrdo zasiahneme

Hoci vzorku 321 vedcov nemožno považovať za reprezentatívnu, prieskum ponúka pohľad na osobné skúsenosti ľudí, ktorí dobrovoľne vstúpili do verejného priestoru, aby zdieľali svoje vedomosti a informácie k prebiehajúcej pandémii, napísal server BBC News. Dopytovania sa zúčastnili predovšetkým experti z USA, Británie a Nemecka.

Video
Útokom čelia aj slovenskí zdravotníci. Chráni ich polícia.

Niektoré z extrémnejších prípadov sa objavili aj v médiách. Známy flámsky virológ Marc Van Ranst musel byť premiestnený na bezpečné miesto po tom, čo v Belgicku utiekol profesionálny a ozbrojený vojak, ktorý sa mu vyhrážal násilím. Hlavného poradcu britskej vlády pre boj s koronavírusom Chrisa Whittyho v parku napadol 24-ročný realitný maklér. Dvom popredným nemeckým vedcom zase niekto poslal fľaštičky s priezračnou tekutinou, na ktorých bol nápis „pozitívny“ a inštrukcie, nech nápoj vypijú.

Polícia / Protest / Demonštrácia / Čítajte aj Polícia poskytne väčšiu ochranu zdravotníkom pred antivaxermi

S nenávisťou sa stretol tiež farmaceutický expert Andrew Hill, ktorý najprv zverejnil pozitívne hodnotenie lieku ivermektín, ale zmenil svoje stanovisko, keď zistil, že dáta, na ktorých svoju štúdiu postavil, boli nedôveryhodné. Antiparazitikum, ktoré väčšina významných inštitúcií neodporúča na liečbu covidu, začalo mnoho ľudí nazývať zázračným liekom na chorobu, najmä v kruhoch, ktoré odmietali novo vyvinuté vakcíny. „Posielali mi fotky nacistických vojnových zločincov, čo viseli na kandelábroch, vúdú obrázky hojdajúcich sa truhiel, vyhrážky, že moja rodina nie je v bezpečí, že všetci zhoríme v pekle,“ povedal BBC.

„Je to veľká strata, keď je vedec, ktorý spolupracoval s médiami, zdieľal svoje expertízy, vyradený z verejnej debaty v časoch, kedy ho (verejnosť) potrebuje najviac,“ uviedla k obťažovaniu odborníkov, ktoré vyústili v ich neochotu hovoriť s médiami, riaditeľka britskej neziskovej organizácie Science Media Centre (SMC) Fiona Foxová.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #vírus #vedci #vyhrážky #pandémia #Covid-19