Briti "pozorne sledujú" novú mutáciu variantu delta

Britská vláda "pozorne sleduje" novú mutáciu koronavírusového variantu delta, ktorú v krajine detegujú čoraz častejšie.

19.10.2021 18:31
delta Foto:
debata (7)

Úrad premiéra však v pondelok zároveň informoval, že neexistujú dôkazy o tom, že by sa mutácia s označením AY4.2 šírila rýchlejšie než pôvodný variant delta. Informovali o tom agentúry PA Media a DPA.

Variant AY4.2 má podľa vedcov dve charakteristické zmeny na hrotoch, ktoré však boli zistené u viacerých variantov po prvý raz už v apríli 2020, avšak doteraz sa výraznejšie nerozšírili.

„Mutácia s označením A222V sa našla vo variante B.1.177, ktorý sa prehnal Európou v lete 2020. Avšak následné analýzy ukázali, že tento variant ako taký nemal vyššiu nákazlivosť a jeho rozšírenie bolo pravdepodobne dôsledkom demografických procesov,“ uviedol profesor Francois Balloux z University College London.

„Keďže AY.4.2 sa naďalej vyskytuje pomerne zriedkavo, ak by sa šíril o desať percent rýchlejšie, mohol spôsobiť len o niečo viac prípadov. Takže nemôže byť príčinou nedávneho nárastu prípadov v Británii,“ upozornil Balloux.

Ako pripomenul, varianty alfa a delta boli v čase ich objavenia sa o najmenej 50 percent nákazlivejšie než dovtedajšie varianty.

Variant AY4.2 sa mimo Británie vyskytuje iba zriedkavo napríklad v USA zistili iba tri takéto prípady. V Dánsku, ktoré dôsledne sekvenuje pozitívne testy na koronavírus, zistili dvojpercentný podiel tohto variantu, avšak medzičasom je jeho výskyt ešte zriedkavejší.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #pandémia #mutácia #koronavírus #Covid-19 #delta variant