Ako dlho by ste mali spať podľa veku? Pozrite si tabuľku

Viete ako dlho by sme mali spať podľa veku? Úrad verejného zdravotníctva zverejnil tabuľku, v ktorej nájdete odpoveď.

20.10.2021 06:00
spánok, bdenie, nespavosť, spánková hygiena Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Spánok k životu potrebujeme. Ak zle spíme, väčšinou vstávame unavení, máme zníženú pozornosť, sme nesústredení. Spánok je jednoducho prospešný pre každý aspekt nášho organizmu, dokonca vraj zlepšuje pamäť.

Všeobecné odporúčania The National Sleep Foundation, týkajúce sa spánku, sú rozdelené do deviatich vekových skupín. Každá skupina má svoju odporúčanú optimálnu dĺžku spánku. Tieto všeobecne odporúčané hodnoty sa môžu u jedincov líšiť, nezohľadňujú individuálne potreby.

Spánok - práca - únava Čítajte aj Zdriemnutie počas dňa. Škodí, alebo pomáha. Tretí bod vás prekvapí

Pre optimálnu dĺžku spánku treba tiež zohľadniť napr. celkový zdravotný stav či každodenné aktivity. Okrem kvantity spánku je dôležitá aj jeho kvalita, často prerušovaný spánok nie je kvalitný. Ako dlho spať? Úrad verejného zdravotníctva SR zverejnil tabuľku, v ktorej zistíte, ako dlho by sme mali spať:

Venujte náležitú pozornosť zdravému a dostatočnému spánku. Jeho význam často nedoceňujeme. Nedostatok spánku sa následne prejavuje nielen fyzickými, ale aj psychickými zmenami.

Nedostatok spánku spôsobuje:

• oslabenie imunitného systému,

• nervozitu, úzkosť,

• zhoršenú pamäť a koncentráciu.

spánok - modrá spálňa - modré steny - oddych Čítajte aj Ste ranné vtáča či skôr nočná sova? Ako zlepšiť váš spánok, radí odborník

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #únava #spánok #dobrý spánok #dĺžka spánku #fázy spánku