Viac ako 99,9 percenta vedcov sa zhoduje, že človek ovplyvňuje klímu

Vedci sa z viac ako 99,9 percent zhodujú, že človek má vplyv na zmenu klímy, uvádza štúdia zverejnená v časopise Environmental Research Letters.

23.10.2021 10:00
debata (17)

Jej autori analyzovali takmer 90 000 odborných publikácií týkajúcich sa klímy. Predchádzajúci obdobný výskum z roku 2013 uvádzal, že na zmenách klímy spôsobených človekom panuje medzi odbornou verejnosťou 97 percentná zhoda. Tento výskum bol vypracovaný na základe štúdií z rokov 1991 až 2012.

Švajčiarsko, ľadovec, ľad Čítajte aj Švajčiarske ľadovce sa napriek dobrým tohtoročným podmienkam ďalej topia

Nový výskum sa zameral na odborné recenzované publikácie, ktoré boli zverejnené od roku 2012 do novembra 2020. Analýza pritom prebehla v dvoch etapách. V prvej sa bádatelia zamerali na 3000 náhodne vybraných štúdií o klíme. Medzi nimi našli len štyri publikácie, ktoré boli skeptické k téze, že človek zapríčinil klimatickú krízu.

V druhej fáze potom hľadali v databáze obsahujúcej 88 125 štúdií spojenia, ktoré zvyčajne používajú klimatickí skeptici, ako „prirodzené cykly“ alebo „kozmické žiarenie“. Týmto spôsobom sa dostali k 28 článkom, ktoré pochybovali o vplyve človeka na klimatické zmeny. Všetkých 28 týchto publikácií ale bolo uverejnených v menej renomovaných časopisoch.

vtáky, vtáci, sťahovanie, teplé krajiny, hus Čítajte aj Každému piatemu vtáčiemu druhu v Európe hrozí vyhynutie

„Je to naozaj uzavretý prípad. Vo vedeckej komunite nie je žiadny významný odborník, ktorý by pochyboval o klimatických zmenách spôsobených človekom,“ zdôraznil podľa denníka The Guardian hlavný autor štúdie a hosťujúci vedecký pracovník na americkej Cornellovej univerzite Mark Lynas.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #klima #štúdia #vedci #výskum #človek #zmena klímy #environmentalizmus