Tretia dávka vakcíny Pfizer/BioNTech má účinnosť 95,6 percent, zistila štúdia

Tretia dávka vakcíny proti covidu od spoločností Pfizer a BioNTech je účinná na 95,6 percenta, vyplýva z dnes zverejnenej štúdie oboch farmaceutických firiem.

21.10.2021 16:15
Vakcína / Covid / Koronavírus / Foto:
Vakcíny proti covidu od spoločnosti Pfizer
debata (37)

V tretej fáze klinických testov skúmali reakciu viac ako 10 000 účastníkov starších ako 16 rokov. Vakcína je podľa nich účinná aj proti variantu delta, ktorý bol v čase testovania najčastejší a prevažuje aj teraz.

Účastníci testov dostali tretiu dávku v priemere 11 mesiacov po druhej dávke, časť z nich dostala placebo. V skupine, ktorá dostala tretiu dávku, sa neskôr objavilo päť prípadov nákazy covidom. V skupine, ktorá dostala placebo a v praxi teda mala len dve pôvodné dávky, sa vyskytlo 109 nakazených. Z porovnania týchto dvoch čísel vychádza záver o viac ako 95-percentnej účinnosti.

baktérie, tuberkulóza, očkovanie Čítajte aj Pre pandémiu covidu je vo svete znova na vzostupe tuberkulóza

Mediánový vek testovanej skupiny bol 53 rokov, takmer štvrtina účastníkov boli seniori nad 65 rokov.

Analýza podskupín testovaných preukázala účinnosť tretej dávky bez ohľadu na vek, pohlavie, etnicitu alebo zdravotnej predispozície.

„Tieto výsledky poskytujú ďalšie dôkazy o výhodách tretej dávky. Snažíme sa ľudí účinne ochrániť pred touto chorobou,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla vo vyhlásení.

Johnson & Johnson / J&J / Čítajte aj Vakcínu firmy J&J je lepšie posilniť Pfizerom či Modernou, uvádza nová štúdia

Farmaceutické firmy uviedli, že podrobné výsledky štúdie čo najskôr predložia na recenzovanie americkému Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), Európskej agentúre pre lieky (EMA) a ďalším regulačným agentúram. Európsky aj americký regulátor už skôr schválili podanie tretej dávky vakcín Pfizer/BioNTech aj Moderna pacientom z rizikových skupín. EMA nechala konečné rozhodnutie o tretej dávke na jednotlivých štátoch.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcíny #očkovanie #vakcína #Pfizer #koronavírus #Covid-19