Homo bodoensis, nové meno pre predchodcov dnešných ľudí v Afrike

Novo klasifikovaný druh predkov dnešných ľudí sa možno bude volať Homo bodoensis, navrhla skupina vedcov.

03.11.2021 20:00
debata (1)

Tento druh žil v Afrike asi pred 500 000 rokmi, počas stredného pleistocénu, a podľa vedcov bol priamym predkom moderného človeka. Názov je odvodený od mena náleziska Bodo D'ar v Etiópii, kde archeológovia lebku v roku 1976 objavili.

Skupina vedcov sa rozhodla zaviesť nový taxóm, ktorý umožní podrobnejšie popísať prechod medzi človekom neandertálskym a človekom múdrym a uľahčí paleontológom prácu na tomto málo známom období. Zavedenie nového názvu musí schváliť medzinárodná komisia pre zoologickú nomenklatúru.

Homo bodoensis je názov, ktorý vedci navrhujú používať pre skupinu hominidov, ktorí žili pred 770 000 a 126 000 rokov v Afrike a dostali sa aj do východného Stredomoria. Toto obdobie prehistórie, odborne nazývanej Chibaniense, je dôležité pre evolúciu človeka v Európe, ale jeho štúdium predstavuje pre vedcov problém. Niekedy toto obdobie označujú ako „neporiadok uprostred“.

Autormi návrhu sú vedci z Kanady na čele s Mirjanou Roksandicovou z univerzity vo Winnipegu. Ich práca dnes vyšla v odbornej Evolutionary Anthropology Issues News and Reviews.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #vedci #predok #homo bodoensis #neandertálsky človek