The Lancet: Indická vakcína Covaxin je "vysoko účinná" proti covidu

Prvá vakcína proti koronavírusu vyvinutá v Indii s názvom Covaxin je "vysoko účinná" a nepredstavuje žiadne bezpečnostné riziko.

12.11.2021 09:18
Očkovanie / Vakcína / Covid / Koronavírus / Foto:
debata (18)

Vyplýva to zo štúdie, ktorá bola publikovaná v prestížnom odbornom časopise The Lancet, informovala agentúra AFP.

Očkovaciu látku Covaxin vyvinula indická spoločnosť Bharat Biotech v spolupráci s Indickou radou pre zdravotnícky výskum. Schválená bola už v 17 krajinách sveta a minulý týždeň s jej núdzovým používaním súhlasila aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

tjsp a 1978005 f0024 c Čítajte aj Dôchodca pri triedení krabíc so skamenelinami objavil nový druh dinosaura

Podľa WHO má táto očkovacia látka mesiac po podaní jej druhej dávky účinnosť na úrovni 78 percent.

Podľa štúdie uverejnenej v časopise The Lancet je vakcína Covaxin „vysoko účinná proti laboratórne potvrdenému symptomatickému ochoreniu COVID-19 u dospelých“. Očkovacia látka okrem toho „nevyvoláva v rámci predbežnej analýzy žiadne bezpečnostné obavy“.

WHO opísala vakcínu ako „mimoriadne vhodnú pre krajiny s nízkym a stredným príjmom pre jej nenáročné podmienky skladovania“. Niektoré vakcíny proti covidu totiž vyžadujú skladovanie pri veľmi nízkych teplotách, čím vznikajú logistické problémy a zvýšené finančné náklady.

Untitled Čítajte aj Antivirotikum na liečbu covidu preukázalo vysokú účinnosť

Indická očkovacia látka by mohla „zvýšiť kapacitu globálnej výroby vakcín a prispieť k riešeniu problémov s nedostatočnými zásobami vakcín, ktoré neprimerane zasahujú práve krajiny s nízkym a stredným príjmom“, uviedli čínsky výskumníci Li Ťing-sin Li a Ču Feng-cchaj, ktorí sa na štúdii zverejnenej v časopise The Lancet podieľali.

Obaja však poukázali aj na isté nedostatky pri testovaní Covaxinu: klinické skúšky sa podľa nich vykonávali iba v samotnej Indii a skúmaná skupina osôb tak z etnického hľadiska nebola veľmi rozmanitá.

deltax Čítajte aj Deltu plus potvrdili už aj na Slovensku

Okrem toho bola táto štúdia vykonaná medzi novembrom 2020 a januárom 2021 teda v čase, keď vo svete ešte nedominoval vysokonákazlivý variant delta. Výskumníci si však napriek tomu dokázali overiť, že Covaxin poskytuje ochranu aj pred týmto variantom, hoci má v tomto prípade o niečo menšiu účinnosť.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #India #vakcína #koronavírus #Covid-19