Archeológovia objavili starodávny prsteň, ktorý mal brániť stavom "po opici"

Pokiaľ ide o súčasné lieky na opicu, niekto prisahá na surové vajcia, iný na koktail Bloody Mary - a existuje celý rad ďalších "zaručených receptov". Avšak archeológovia v izraelskom meste Javne našli celkom iné riešenie z dôb minulých – zlatý prsteň s ametystom.

20.11.2021 06:00
prsteň opica Foto:
debata

Staroveký šperk archeológovia objavili pri vykopávkach na mieste najväčšieho známeho vinárstva z čias Byzantskej ríše. V tlačovom vyhlásení izraelského úradu pre staré pamiatky archeológ Amir Golani uviedol, že prsteň s ametystom mohol jeho vlastník nosiť, aby zabránil nepriaznivým účinkom konzumácie príliš veľkého množstva alkoholu.

„Tomuto drahému kameňu sa pripisovalo mnoho pozitívnych vlastností vrátane toho, že bránil vedľajším účinkom pitia, teda opici,“ uviedol Golani. Ametyst ale mal aj náboženský význam, pretože je o ňom zmienka v Biblii.

Prsteň sa našiel len 150 metrov od vykopávok niekdajšieho skladiska, ktoré obsahovalo amfory. Miesto vykopávok sa datuje zhruba do siedmeho storočia nášho letopočtu, teda do doby končiacej byzantskej éry a začiatku raného islamského obdobia. Podľa archeológov by však prsteň mohol byť ešte starší.

covid-virus Čítajte aj Anticovidová polievka? "Navarili" ju venezuelskí vedci

„Zlaté prstene vykladané ametystami sú známe zo starého Ríma a je možné, že nájdený prsteň patril predstaviteľom elity, ktorí mohli v meste žiť už v treťom storočí nášho letopočtu,“ uvádza tlačová správa.

Prsteň váži 5,11 gramu a podľa Golaniho nosenie podobného prsteňa poukazovalo na bohatstvo a postavenie nositeľa. Tým mohol byť muž, ale aj žena.

spánok, vankúš, vznášanie, lietanie, sloboda, oddych, lúka, príroda Čítajte aj Štúdia: Ľudia zaspávajúci okolo desiatej večer majú menej problémov so srdcom

Podľa Elieho Haddada, ktorý sa podieľa na vedení vykopávok, mohol prsteň patriť majiteľovi tohto vinárstva, prípadne predákovi alebo „nešťastnému návštevníkovi, ktorý svoj drahocenný prsteň počas návštevy stratil“.

„Mal snáď dotyčný prsteň na ruke, aby sa vyhol následkom nadmernej konzumácie vína počas pobytu vo vinárstve? To už sa asi nikdy nedozvieme,“ dodal Haddad.

FDxv MVYXo BAjms3 Čítajte aj Prvé pevniny sa z morí vynorili skôr, než sa predpokladalo

Ametyst nie je jediný dávny liek na opicu, ktorého sláva v priebehu storočí vyprchala. V roku 2015 sa na 1900 rokov starom papyruse našiel liek z čias antického Grécka, ktorý odporúčal nosiť na „opilecké bolenie hlavy“ okolo krku veniec z vavrínových listov.

A zo starovekej Mezopotámie sa zachoval záznam lekára, ktorý odporúčal tinktúru zo sladkého drievka, oleandra, fazule, oleja a vína v prípade, že „muž požil príliš veľa silného vína a pociťuje v hlave jeho účinky“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #alkohol #prsteň #vykopávky