Izraelská firma začiatkom roka ponúkne tehotenský test zo slín

Jeruzalemská firma Salignostics plánuje začiatkom budúceho roka zákazníkom ponúknuť testy schopné diagnostikovať tehotenstvo zo slín.

21.11.2021 06:00
debata (1)

V článku s názvom Odpľuj si a oslavuj o tom informoval server The Times of Israel. Tvorcovia testu využili poznatky z výskumu diagnostiky koronavírusu zo slín. Podľa nich je ich SaliStick prvý test tehotenstva zo slín na svete.

Na novej možnosti testovania tehotenstva firma pracovala ešte pred začiatkom pandémie covidu. Keď pandémia začala, firma sa vrhla na vývoj testov na koronavírus a pritom objavila väčšinu technológie, ktorá doteraz chýbala vo vývoji tehotenských testov.

Teraz oznámila, že je slinová skúška presná na 95 percent, pokiaľ si ju žena urobí po prvej chýbajúcej menštruácii. Testy budú na trhu začiatkom budúceho roka.

Metóda bola overená v Izraeli na viac ako 300 tehotných aj netehotných ženách. Výrobca už začal povoľovací proces na americkom Úrade pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) aj v Európe.

„Je povzbudivé, že technológia, ktorá bola vyvinutá a zdokonalená, aby nám pomohla vyrovnať sa s jednou z najhorších pandémií, je schopná tiež prispieť k zaisteniu zdravia žien a rodín na celom svete,“ povedal jeden z výskumníkov a spoluzakladateľ Salignostics Guy Krief.

Test tejto firmy na koronavírus je v Európskej únii schválený a predáva sa v Európe aj Afrike.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #test #vedci #výskum #tehotenský test #sliny #test zo slín