Anticovidová polievka? "Navarili" ju venezuelskí vedci

Venezuelský výskumný ústav pre poľnohospodárstvo a potravinárstvo vytvoril instantnú "anticovidovú" polievku.

19.11.2021 06:00
debata (11)

Pacientom s chorobou covid-19 má dodať potrebné živiny, ale aj ušetriť náklady na jedlo v nemocniciach v tejto juhoamerickej krajine, roky sužovanej ekonomickou krízou. Informoval o tom španielsky server s odkazom na stránky venezuelského štátneho inštitútu.

spánok, vankúš, vznášanie, lietanie, sloboda, oddych, lúka, príroda Čítajte aj Štúdia: Ľudia zaspávajúci okolo desiatej večer majú menej problémov so srdcom

„Z jedného vrecúška pripravíte štyri až päť porcií. Je to instantná polievka podobná tým, čo sa predávajú v obchode, ale slúžia pre pacientov s covidom. Týmto projektom môžeme znížiť náklady na jedlo pre pacientov v zdravotníckych zariadeniach,“ uviedol šéf ústavu Ciepe Trino Barreto. V prejave na venezuelskom vedeckom kongrese tento predstaviteľ inštitútu socialistickej vlády tiež kritizoval kapitalistický systém za to, že podľa neho obmedzuje prístup svetovej populácie k zdravým a rozmanitým potravinám.

„Hoci je perverzný kapitalistický systém už v úpadku, spôsobil, že ľudia sú zraniteľnejší, čo teraz ešte zhoršila svetová kríza,“ dodal s odkazom na pandémiu Barreto.

chrípka, injekcia, vakcína Čítajte aj WHO varuje pred možným nedostatkom injekčných striekačiek

Vo Venezuele, ktorá má asi 28 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie potvrdilo podľa vládnych údajov na 415-tisíc prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, z toho takmer 5000 pacientov v súvislosti s tým zomrelo. Opozícia aj združenie lekárov ale tieto informácie považujú za nedôveryhodné, podľa nich autoritárska vláda uvádza zámerne nižšie čísla a verejnosti klame aj o počte vakcín. Kritiku si vláda vyslúžila aj za to, že nezverejnila očkovaciu stratégiu, ktorú podľa opozície ani nemala, a že minimálne spočiatku dávala pri očkovaní prednosť priaznivcom režimu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #nemocnice #výskum #polievka #pandémia #Covid-19