Prvým nakazeným koronavírusom bola predavačka z trhu v čínskom Wu-chane

Prvý zaznamenaný prípad nákazy novým druhom koronavírusu pochádzal z trhu v čínskom meste Wu-chan.

19.11.2021 12:52
Koronavírus / 2019-nCoV / Foto: ,
Koronavírus (2019-nCoV).
debata (6)

Prvým nakazeným bola predavačka z tohto trhu a nie účtovník, ktorý s trhom nemal žiadnu spojitosť, ako sa pôvodne predpokladalo. Vyplýva to z americkej štúdie zverejnenej vo vedeckom časopise Science, informovala agentúra Reuters.

Prípad účtovníka, o ktorom sa predpokladalo, že bol prvou osobou nakazenou covidom, výrazným spôsobom prispel k špekuláciám, že koronavírus unikol z laboratória vo Wu-chane.

covid-virus Čítajte aj Anticovidová polievka? "Navarili" ju venezuelskí vedci

Pôvod vírusu SARS-CoV-2 je však doteraz nejednoznačný, čo je jedným z dôvodov napätia medzi Čínou a Spojenými štátmi.

Podľa novej štúdie však prvým nakazeným nebol spomínaný účtovník. Ten nahlásil, že prvé príznaky ochorenia COVID-19 sa uňho objavili 16. decembra, teda o niekoľko dní neskôr, ako sa pôvodne predpokladalo. Zmätok v súvislosti s časom objavenia sa prvých príznakov u účtovníka spôsobil dentálny problém, ktorý sa uňho objavil 8. decembra.

koronavírus, covid-19 Čítajte aj EMA posudzuje nový liek proti covidu na báze monoklonálnych protilátok

„Jeho symptómy sa objavili až po niekoľkých prípadoch u pracovníkov na trhu vo Wu-chane. Čo znamená, že prvým známym prípadom (nákazy koronavírusom) bola predavačka morských plodov, u ktorej choroba prepukla 11. decembra,“ uviedol profesor biológie z americkej Univerzity v Arizone Michael Worobey, ktorý je autorom štúdie.

Podľa Worobeyho sú prvé známe symptomatické prípady covidu spojené s trhom vo Wu-chane, a to najmä s jeho západnou časťou, v ktorej sú v klietkach držané psy a medvedíky čistotné. Tieto zistenia tak možno považovať za dôkaz, že pandémia koronavírusu sa rozšírila práve z tohto trhoviska, píše Reuters.

Očkovanie / Vakcína / Covid / Koronavírus / Čítajte aj The Lancet: Indická vakcína Covaxin je "vysoko účinná" proti covidu

Štúdia, ktorú začiatkom tohto roka vykonala Čína v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), vylúčila teóriu o úniku koronavírusu z laboratória a uviedla, že vírus SARS-CoV-2 sa na človeka pravdepodobne preniesol z netopierov prostredníctvom iného zvieraťa. Podľa tejto štúdie bol však potrebný ďalší výskum.

WHO však minulý mesiac navrhla členov nového tímu odborníkov, ktorí majú opäť preskúmať pôvod koronavírusu, pripomína Reuters.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #človek #koronavírus #Covid-19 #SARS-CoV-2