Subvariant delty zriedkavejšie vyvoláva symptomatické ochorenie

Je menej pravdepodobné, že po nákaze novým subvariantom koronavírusového variantu delta, známym ako AY.4.2, ktorý sa šíri v Británii, príde k vývinu symptomatického ochorenia COVID-19. Vyplýva to zo štúdie univerzity Imperial College v Londýne.

24.11.2021 06:00
deltax Foto:
debata (6)

Podľa štúdie prišlo aj v Británii k poklesu celkového počtu prípadov nákazy koronavírusom oproti októbru, keď v krajine zaznamenali vrchol v počte infikovaných, informovala agentúra Reuters.

Štúdia je zameraná na vyhodnocovanie komunitného prenosu koronavírusu v reálnom čase (REACT-1). Zistila, že subvariant AY.4.2 tvorí už 12 percent všetkých sekvenovaných vzoriek v Británii. Avšak iba u jednej tretiny ľudí infikovaných týmto variantom sa prejavili klasické covidové príznaky. V prípade v súčasnosti dominantného variantu delta sa pritom príznaky objavili u takmer polovice nakazených.

Koronavírus / 2019-nCoV / Čítajte aj Prvým nakazeným koronavírusom bola predavačka z trhu v čínskom Wu-chane

Predpokladá sa, že AY.4.2 je zrejme o niečo nákazlivejší, avšak nepreukázalo sa, že spôsobuje ťažší priebeh ochorenie alebo je odolnejší voči očkovaniu než pôvodný variant delta. „Vyzerá to tak, že (AY.4.2) je menej symptomatický, čo je dobré,“ uviedol epidemiológ z Kráľovskej univerzity Paul Elliott.

Podľa bádateľov totiž ľudia, ktorí majú miernejšie symptómy, môžu koronavírus roznášať menej najmä prostredníctvom kašľania a je u nich menej pravdepodobné, že sa im vyvinie ťažký priebeh ochorenia.

covid-virus Čítajte aj Anticovidová polievka? "Navarili" ju venezuelskí vedci

Zo štúdie REACT-1 okrem toho vyplýva, že posilňujúca tretia dávka vakcíny znižuje u dospelých ľudí riziko nákazy koronavírusom o dve tretiny v porovnaní s ľuďmi, ktorí dostali iba dve dávky proticovidovej vakcíny.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #výskum #koronavírus #Covid-19 #subvariant