Virológ: Rúška budeme nosiť ešte niekoľko rokov, najmä v zime

Ochranné rúška bude potrebné nosiť ešte niekoľko rokov, najmä však počas zimných mesiacov. Uviedol to virológ Peter Piot, ktorý je poradcom Európskej komisie (EK) pre boj s pandémiou koronavírusu.

22.11.2021 13:44
dievčatko, covid-19, vírus, rúško Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Jeho slová citovala v pondelok tlačová agentúra Belga. Renomovaný belgicko-britský odborník v nedeľňajšom rozhovore pre flámsku verejnoprávnu televíziu VRT upozornil, že ochranné rúška ešte netreba vyhadzovať „do koša“, pretože ich bude potrebné nosiť – najmä počas zimy – ešte tri až päť rokov.

„Situácia sa však časom zlepší vďaka očkovaniu a kolektívnej disciplíne,“ vyjadril nádej Piot. Zároveň podporil zámer belgickej federálnej vlády zaviesť povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Vládny návrh zákona má za cieľ zaistiť čo najvyššiu zaočkovanosť lekárov a zdravotných sestier. Tí, ktorí sa do 1. apríla 2022 nestihnú zaočkovať, prídu o prácu, alebo im bude pozastavená licencia na výkon povolania.

Peter Piot je riaditeľom prestížnej Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny a vedecké renomé získal vďaka výskumu eboly a AIDS. V minulosti pôsobil na dôležitých postoch v rámci OSN a WHO.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Ruska #pandémia #koronavírus #virológ