Vakcíny znižujú riziko prenosu covidového variantu delta o asi 40 percent

Vakcíny proti koronavírusu znižujú riziko prenosu v súčasnosti dominantného koronavírusového variantu delta o približne 40 percent.

24.11.2021 19:59
delta Foto:
debata (85)

V stredu to uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá varovala ľudí, aby neprepadli falošnej predstave o bezpečnosti.

„Sme znepokojení falošným pocitom bezpečia v tom, že vakcína ukončila pandémiu a zaočkovaní ľudia nemusia dodržiavať preventívne opatrenia… Vakcíny zachraňujú životy, nezabraňujú však úplne prenosu (koronavírusu),“ uviedol generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

L. Wassil Čítajte aj Vedci identifikovali pozostatky amerického vojaka, ktorý padol počas druhej svetovej vojny

Podľa Tedrosa údaje naznačujú, že pred príchodom variantu delta dokázali vakcíny znížiť riziko prenosu koronavírusu o 60 percent. Avšak po tom, ako sa rozšíril nákazlivejší delta variant, táto hodnota klesla na približne 40 percent.

Šéf WHO preto vyzval zaočkovaných ľudí, aby ďalej dodržiavali opatrenia a snažili sa vyhýbať nákaze a jej následnému šíreniu.

Vakcína / Očkovanie / Čítajte aj Covidový očkovací paradox: Vzdelaní ľudia nedôverujú očkovaniu. Očkovanie proti covidu však podporujú najviac

„Ak ste zaočkovaní, máte oveľa menšiu šancu, že sa u vás vyvinie ťažký priebeh (ochorenia COVID-19) alebo zomriete, stále sa však môžete nakaziť a šíriť nákazu ďalej,“ uviedol Tedros.

Z 845 000 sek­venovaných vzoriek medzinárodnej databázy GISAID zozbieraných za uplynulých 60 dní predstavoval až 99,8 percenta variant delta, ktorý sa pre svoju väčšiu nákazlivosť stal vo svete dominantným a takmer úplne vytlačil iné varianty.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcíny #koronavírus #Covid-19 #delta variant