Čo vieme o variantoch koronavírusu. Čím sa líši delta od omicronu?

Existenciu omicronu ohlásili vedci 24. novembra. Prvýkrát ju zaznamenali v Južnej Afrike, odkiaľ sa rozšírila do sveta.

11.12.2021 06:00
virus sars covid koronavirus Foto:
debata (14)

Mutácia omicron je silne infekčná a z Anglicka už hlásia aj komunitné šírenie. Odborníci momentálne zisťujú jej správanie, ako veľmi je variant rozšírený a ako rýchlo sa šíri.

Zatiaľ majú všetci nakazení ľahký priebeh choroby – očkovaní, aj neočkovaní. Väčšinou ide o mladých ľudí, v tejto chvíli preto nie je jasné, či novú mutáciu budú sprevádzať len ľahké príznaky.

„Omicron ešte nemal možnosť súperiť s inými variantmi. Kým sa tak nestane, nebudeme vedieť, či u nás nahradí v súčasnosti dominantný variant delta a či budú účinné súčasné vakcíny,“ vysvetľuje Jan Pačes z Ústavu molekulárnej genetiky AV ČR, ktorý sa zaoberá analýzou vzoriek.

Sarah Gilbertová Čítajte aj Budúca pandémia môže byť horšia ako covid, uviedla tvorkyňa vakcíny AstraZeneca

Správanie vírusu

Nový variant má v spike proteíne, v špičke na povrchu vírusu, oveľa viac mutácií ako tie predchádzajúce. Môžu ovplyvňovať schopnosť nakaziť bunky a sťažiť obrannú reakciu organizmu. Niektoré z nich menia pri omicrone tvar spike proteínu.

„Existujúce protilátky nemusia takú zmenu tvaru rozpoznať, vírus potom uniká imunitnému systému. Našťastie miest na jeho povrchu, voči ktorým sa protilátky tvoria, je viac. Pri doterajších mutáciách prestalo fungovať napríklad jedno miesto, ostatné ale reagujú stále dobre,“ hovorí Jan Pačes.

Nákazlivosť a nebezpečnosť vírusu sa môže zvyšovať, ale tiež zostávať rovnaká, alebo sa dokonca znižovať. Nové varianty mali ale zatiaľ spravidla vyššiu schopnosť napádať cieľové bunky ľudského tela. Nie každý vývoj však musí nutne predstavovať zhoršenie situácie. Možný je aj scenár, že by nová mutácia bola síce rýchlejšia v šírení, vytlačila by deltu, ale zároveň spôsobovala ľahšie ochorenie.

V súčasnosti je podľa Jana Pačesa kľúčové vhodnými opatreniami spomaliť šírenie novej mutácie. Ideálne ju vôbec nepustiť do krajiny a ďalšie prípady rýchlo a efektívne detekovať.

krv, krvná plazma, darcovstvo, darovanie krvi Čítajte aj WHO neodporúča liečiť covid plazmou z krvi ľudí, ktorí ho prekonali

Mutácia

Všetky vírusy časom mutujú, SARS-CoV-2 rýchlosťou približne 25 mutácií za rok. Mutácia predstavuje zmenu jedného z 30 tisíc „písmen“ v genetickej informácii vírusu. Označujú sa pomocou kódov, ako sú napríklad N501Y alebo K417T. Pre variant je typická nejaká skupina mutácií. „Vírusy sa medzi sebou nekrížia, postupne iba priberajú mutácie, vďaka ktorým – keď sú to mutácie výhodné – sa šíria viac,“ vysvetľuje Jan Pačes.

Podľa dopadu na vývoj epidémie rozdeľujú odborníci aktuálne varianty do štyroch kategórií: variant s významným následkom, kam ešte nebol zaradený žiadny variant, variant hodný pozornosti, hodný záujmu a sledovaný variant, kam bol zaradený nový variant omicron.

omikron Čítajte aj Pri variante omikron je vyššia pravdepodobnosť opätovnej infekcie, naznačuje štúdia

Štyri najrozšírenejšie varianty

Vo všetkých prípadoch ide o takzvané varianty hodné pozornosti. To znamená, že existujú dôkazy o ich zvýšenej infekčnosti, závažnejšom priebehu ochorenia, sťaženej diagnostike a slabšej účinnosti liečby alebo vakcín.

Beta variant, tzv. juhoafrický (B.1.351)

Objavil sa v Juhoafrickej republike začiatkom októbra minulého roku. Zdieľa niektoré mutácie s Alfa variantom (B.1.1.7), tzv. britskou mutáciou. Rozšíril sa vo viac ako 40 štátoch sveta. U niektorých mladších pacientov spôsobuje kritické ochorenia a tiež môže napadnúť tých, ktorí už Covid-19 prekonali. Najmä kvôli mutáciám K417N a E484K vírus lepšie uniká imunitnému systému a vyžaduje vyššie množstvo protilátok, ktoré sú potrebné na ochranu buniek pred infekciou.

Gama variant, tzv. brazílsky (P.1)

Prvýkrát ho detekovali na začiatku januára 2021 v Tokiu u štyroch turistov, ktorí prileteli z brazílskeho štátu Amazonas. O niekoľko dní neskôr bol potvrdený aj v samotnej Brazílii, kde stál v marci 2021 za väčšinou nákaz. Variant obsahuje sadu ďalších mutácií, ktoré môžu ovplyvniť jeho rozpoznávanie ochrannými protilátkami. Vrátane biologicky významných zámen aminokyselín v spike proteíne. Všetky zvyšujú infekčnosť vírusu. Kľúčové mutácie K417T, E484K, N501Y, D614G, H655Y sú podobné ako pri beta variante, ale obe vznikli nezávisle od seba.

Delta variant, tzv. indický (B.1.617.2 a AY.*; 21A; G/452R.V3)

Variant delta spôsobil výraznú vlnu v Indii na jar tohto roku. Vykazuje zvýšenú infekčnosť aj odolnosť voči protilátkam. Prvýkrát ho zistili v Indii v decembri 2020. V posledných 12 týždňoch činí podiel tohto variantu zhruba pätinu osekvenovaných vzoriek nielen v Česku, ale aj v okolitých krajinách a jeho percento narastá.

Očkovanie funguje

Podľa výskumu amerických vedcov majú v prípade delta variantu vakcíny Pfizer-BioNTech a Moderna sedemkrát nižšiu účinnosť ako pri mutácii, ktorá sa šírila v začiatkoch pandémie. Avšak aj proti delta variantu majú efekt. Podľa všetkého poskytujú vysokú ochranu prinajmenšom pred ťažkým priebehom. Odborníci teda radia, aby doposiaľ neočkovaní ľudia nerobili chybu a nechali sa očkovať. „Očkovanie je najlepším spôsobom, ako sa pandémie zbaviť,“ zdôrazňuje molekulárny genetik.

Zdroj: Zuzana Šprinclová, Jan Klika, Divízia vonkajších vzťahov SSČ AV ČR

14 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #koronavírus #Covid-19 #delta #variant koronavírus #omicron