V obchodoch je riziko nákazy covidom minimálne. Ak sa dodržiavajú hygienické opatrenia

Za predpokladu, že ľudia nosia respirátor a dezinfikujú si ruky, sa v obchodoch alebo na poštách vírus SARS-CoV-2 dlho neudrží. Vedci kontrolovali povrchy, ktorých sa dotýkali stovky ľudí, a koronavírus nenašli.

19.12.2021 06:00
obchody nakupovanie ruska pandemia
debata (19)

Vzorky však odoberali na sklonku roku 2020 a začiatkom tohto roku, kedy sa všeobecne protiepidemické opatrenia dodržiavali viac ako dnes. Analýzu vzoriek vykonali vedci z Ústavu živočíšnej fyziológie a genetiky AV SR a Masarykovej univerzity v Brne.

Vzorky vedci odoberali v čase, keď platili najprísnejšie protiepidemické opatrenia. Na prelome rokov 2020 a 2021 ešte nebola k dispozícii vakcína a ľudia boli opatrnejší ako v súčasnosti.

zena robot laska sex Čítajte aj Intimita s robotmi: Ako vníma verejnosť blížiacu sa robotizáciu sexu?

„Zaujímalo nás, aké reálne nebezpečenstvo nákazy vírusom SARS-CoV-2 v čase epidémie hrozí vo verejných priestoroch, kde sa pohybuje veľké množstvo ľudí, a či je nutné zatvárať obchody,“ popisuje motiváciu výskumu vedúci tímu Omar Šerý z Ústavu živočíšnej fyziológie a genetiky AV SR. Výskumníci nabrali vzorky z obchodného centra, centrálnej pošty v Brne a covidovej jednotky menšej nemocnice, ktorá slúžila ako referenčná skupina.

Dodržiavanie opatrení pomáha

„Vo verejných priestoroch sa vírus SARS-CoV-2 nevyskytoval v prípade, že sa dodržiavali platné odporúčania – predovšetkým respirátory a umývanie alebo dezinfekcia rúk. Naopak na covidovej jednotke v nemocnici, kde pacienti respirátory nenosia a kde je väčšia kumulácia pozitívnych osôb v menšom priestore, bol vírus hojný,“ opisuje výsledky štúdie Omar Šerý.

„Navyše sa ukazuje, že kvapôčky majú tendenciu padať na zem, pretože na nej a na podrážkach obuvi zdravotníckych pracovníkov covidovej jednotky bolo najviac RNA koronavírusu. Tiež na povrchoch, ktorých sa pacienti s covidom dotýkajú, ako sú napríklad plastové kľučky, bola vírusová RNA objavená,“ dopĺňa vedec.

Na povrchoch, ktorých sa dotýkali v obchode stovky ľudí, sa vírus nenašiel. To napríklad znamená, že dezinfikovať potraviny po prinesení z obchodu nie je potrebné. Pokiaľ sa dodržiavajú všetky opatrenia ako správne nasadený respirátor a umývanie alebo dezinfekcia rúk, potom vo verejných priestoroch nebezpečenstvo nákazy koronavírusom príliš nehrozí.

omikron Čítajte aj Variant omikron sa šíri rýchlejšie a oslabuje vakcíny

Ako štúdia prebiehala?

Prvý odber výskumníci vykonali 17. decembra 2020 v podvečer na hlavnej pošte v Brne, ktorou v ten deň prešlo 2600 ľudí. V tom čase bola nákaza v spoločnosti veľmi rozšírená – denné percento novo zistených prípadov zo všetkých PCR testovaných presahovalo tridsať percent.

rusko  pstros  virus  covid Čítajte aj Rúška s protilátkami z pštrosa dokážu detegovať koronavírus

Druhý odber bol vykonaný 17. februára 2021 v podvečer v obchodnom centre Šantovka v Olomouci, v ktorom zostal otvorený supermarket a food court. Aj v tom čase bolo percento novo zistených prípadov covid pozitivity nad tridsiatimi percentami (zo všetkých PCR testovaných). Celkom v deň odberu vzoriek navštívilo obchodné centrum Šantovka vyše 10-tisíc ľudí. Posledný odber vedci vykonali 6. mája 2021 na nemocničnom oddelení zriadenom na liečbu pacientov s pozitívnym testom na SARS-CoV-2.

Výsledky štúdie vyšli v časopise Frontiers in Public Health.

Zdroj: Leona Matušková, Divízia vonkajších vzťahov SSČ AV ČR

19 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #vírus #ľudia #vedci #výskum #epidémia #baktérie #prevádzky #koronavírus #Covid-19