Časopis Time označil za osobnosť roku 2021 vizionára Elona Muska

Osobnosťou tohto roku je podľa časopisu Time všestranný vizionár Elon Musk, známy okrem iného úsilím zapojiť sa do úspešného dobývania vesmíru, vrátane sna o kolonizácii Marsu.

13.12.2021 16:36
debata (3)

Americký týždenník o tom dnes informoval na svojich internetových stránkach. Time vyberá osobnosti roku už 94 rokov. Vlani za nich označil zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena a zvolenú viceprezidentku Kamalu Harrisovú. O rok skôr vybral švédsku ekologickú aktivistku Gretu Thunbergovú. Mala vtedy 16 rokov a bola najmladším človekom, ktorému sa zatiaľ tohto ocenenia dostalo.

„Najbohatší muž sveta nevlastní dom a v poslednom čase rozpredáva imanie. Vypúšťa satelity na obežnú dráhu a využíva Slnko. Riadi auto, ktoré vytvoril a ktoré nevyužíva benzín a sotva potrebuje vodiča. Lusknutím jeho prsta burza prudko stúpa alebo padá. Na každom jeho výroku visí armáda oddaných,“ charakterizuje Time tohtoročnú vybranú osobnosť, ktorá sníva o dobytí Marsu.

juzny pol amundsen Čítajte aj Amundsen ako prvý dosiahol južný pól, zmizol pri severnom

Musk je zakladateľom a šéfom spoločnosť SpaceX, ktorej rakety Falcon 9 a lode Dragon dopravujú náklad a ľudské posádky na obežnú dráhu okolo Zeme, vrátane Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Vyvíja tiež dopravný systém Starship-Super Heavy na prepravu viac ako sto ton nákladu naraz alebo až sto ľudí pri výpravách do hlbokého vesmíru. Buduje aj satelitnú sieť Starlink, ktorá má umožniť prístup na internet odkiaľkoľvek na Zemi.

Musk je tiež šéfom americkej automobilky Tesla, riadi start-up Neuralink, ktorý vyrába mozgové čipy, a stojí na čele infraštruktúrnej firmy The Boring Company.

konspiracie Čítajte aj Atentát na princeznú Dianu, čipy vo vakcínach: Kam až siahajú korene konšpirácií a teórií sprisahania?

Time označením osobnosť roka oceňuje ľudí, ktorí mali pozitívny alebo negatívny vplyv na najväčšie udalosti roka. V minulosti sa osobnosťou roku časopisu stali napríklad aj nacistický diktátor Adolf Hitler (v roku 1938, teda ešte predtým ako rozpútal svetovú vojnu) a sovietsky diktátor Josif Stalin, ten dokonca dvakrát – v rokoch 1939 a 1942.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #vesmír #Time #Elon Musk #vizionár