Štúdia: Dve dávky Pfizeru chránia pred hospitalizáciou pri nákaze omikronom

Dve dávky vakcíny proti chorobe covid-19 od spoločností Pfizer/BioNTech poskytujú zhruba 70-percentnú ochranu pred hospitalizáciou. Vyplýva to z juhoafrickej štúdie, o ktorej informovala agentúra Reuters.

14.12.2021 12:12
Vakcína / Očkovanie / Pfizer / Foto: ,
Vakcína proti covidu od spoločnosti Pfizer-BioNTech určená pre deti od 5 do 12 rokov
debata (13)

Výskum podľa nej zrejme ukazuje, ako táto očkovacia látka chráni pred novým variantom koronavírusu ktorý sa v JAR začal šíriť v posledných týždňoch.

Zo štúdie vyplynulo, že dve dávky vakcíny poskytujú 70-percentnú ochranu pred hospitalizáciou a 33-percentnú ochranu pred infekciou.

Autori štúdie uviedli, že terajšie výsledky predstavujú pokles oproti 80-percentnej ochrane pred nákazou a 90-percentnej ochrane pred hospitalizáciou, ktoré vedci v JAR namerali počas vlny infekcií spôsobených variantom delta. Tá je považovaná za celosvetovo dominantnú a najnákazlivejšiu. Pri variante omikron ale odborníci predpokladajú, že sa šíri ešte rýchlejšie.

omikron Čítajte aj Variant omikron sa šíri rýchlejšie a oslabuje vakcíny

Výskum tiež dospel k záveru, že počas terajšej vlny infekcií je vyššie riziko opätovnej nákazy ako u tých predchádzajúcich. Riziko hospitalizácie s covidom u dospelých ale kleslo o 29 percent v porovnaní s prvou vlnou. O asi 20 percent vzrástlo riziko hospitalizácie a vážnych komplikácií u detí, hoci je u nich veľmi nízka sedemdňová incidencia.

Najväčší juhoafrický správca súkromného zdravotného poistenia, spoločnosť Discovery Health, ktorý štúdiu nechal spracovať, varoval, že výsledky štúdie sú predbežné.

rusko  pstros  virus  covid Čítajte aj Rúška s protilátkami z pštrosa dokážu detegovať koronavírus

Výskum je založený na 211 000 pozitívnych testoch z obdobia od 15. novembra do 7. decembra. Pri 78 000 pozitívnych testoch sa predpokladá, že išlo o variant omikron, aj keď ju zatiaľ nepotvrdilo genetické sekvenovanie.

Na nový variant koncom minulého mesiaca upozornila práve Juhoafrická republika. Denný počet nakazených sa odvtedy zvýšil na priemerne 20 000 prípadov denne. Mnoho krajín zaviedlo cestovné obmedzenia pre niekoľko krajín južnej Afriky.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #vakcína #koronavírus #Covid-19 #BioNTech/Pfizer #varianty covidu #omikron