Priemerná dĺžka života Slovákov patrí medzi najnižšie v Európe

Európska komisia (EK) v utorok zverejnila Zdravotné profily 29 európskych krajín - 27-člennej EÚ, Islandu a Nórska - za rok 2021, ktoré poskytujú analýzu výkonnosti ich vnútroštátnych systémov zdravotnej starostlivosti.

14.12.2021 22:00
debata (15)

Podľa uvedeného dokumentu priemerná dĺžka života na Slovensku patrí medzi najnižšie v Európe. Analytický rámec vydania zdravotných profilov krajín za rok 2021 bol podľa EK prispôsobený tak, aby odrážal osobitné výzvy spojené s pandémiou ochorenia COVID-19. Zverejnenie profilov krajín je súčasťou dvojročného cyklu Stav zdravia v EÚ, ktorý eurokomisia spustila v roku 2017 v spolupráci s OECD a Európskym strediskom pre monitorovanie politík a systémov v oblasti zdravia.

omikron Čítajte aj Vedci objavili verziu omikronu ťažko odlíšiteľnú od iných variantov

Medzi hlavné závery Zdravotného profilu Slovenska za rok 2021 patrí zistenie, že priemerná dĺžka života na Slovensku (76,9 roka) patrí medzi najnižšie v Európe je takmer o štyri roky pod priemerom EÚ (80,6) – a v roku 2020 v dôsledku vplyvu pandémie koronavírusu dočasne klesla takmer o jeden rok. Predtým, v rokoch 2010 – 2019, sa stredná dĺžka života na Slovensku zvýšila o viac ako dva roky. Rozdiely v strednej dĺžke života podľa sociálno-ekonomického postavenia zostávajú jedny z najväčších v EÚ a Slovensko má tiež jednu z najvyšších úmrtností na rakovinu v celej Únii.

V dokumente EK sa uvádza, že behaviorálne a environmentálne rizikové faktory prispievajú k takmer polovici všetkých úmrtí na Slovensku. Zatiaľ čo spotreba tabaku u dospelých vo väčšine krajín EÚ za posledné desaťročie klesla, na Slovensku zostala stabilná a je nad 20-percentným priemerom dospelých fajčiarov v EÚ. Spotreba alkoholu je však porovnateľná s priemerom EÚ (desať litrov na osobu). Miera obezity medzi dospelými a dospievajúcimi je na vzostupe (20 percent) a je vyššia ako priemer EÚ, čiastočne v dôsledku nesprávnych stravovacích návykov a obmedzenej úrovne fyzickej aktivity.

Vakcína / Očkovanie / Pfizer / Čítajte aj Štúdia: Dve dávky Pfizeru chránia pred hospitalizáciou pri nákaze omikronom

Slovensko podľa uvedenej správy aj napriek nižším priemerným výdavkom na zdravotníctvo poskytuje svojmu obyvateľstvu komplexný balík služieb. Zároveň sa zistilo, že nízka úroveň výdavkov na zdravotníctvo a nedostatok pracovnej sily v tomto sektore zostávajú pretrvávajúcimi problémami, ktoré pandémia koronavírusu ešte viac zhoršila.

Spolu so zdravotnými profilmi jednotlivých krajín EK zverejnila aj Sprievodnú správu, ktorá má za cieľ zdôrazniť prierezové výzvy vyplývajúce zo zdravotných profilov krajín.

omikron Čítajte aj Variant omikron sa šíri rýchlejšie a oslabuje vakcíny

Správa za rok 2021 sa zameriava na tri aspekty, ktoré majú význam pre posúdenie odolnosti európskych systémov zdravotnej starostlivosti voči pandémii ochorenia COVID-19: pochopenie ďalekosiahleho vplyvu pandémie na zdravie, udržanie výhod digitálnych inovácií v oblastiach poskytovania zdravotnej starostlivosti a verejného zdravia a prehodnotenie stratégií a plánovania pracovnej sily v zdravotníctve po pandémii ochorenia COVID-19.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #dlhovekosť #únia #vek dožitia