Štúdia: Pieseň 1-800-273-8255 zrejme pomohla v USA zabrániť stovkám samovrážd

Americký rapper Logic mohol svojou piesňou s názvom 1-800-273-8255 pomôcť zabrániť stovkám samovrážd. Naznačuje to štúdia zverejnená v odbornom časopise The British Medical Journal.

23.12.2021 06:00
depresia, problém, smútok, pomoc, pomocná ruka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výskumníci totiž zistili, že táto skladba v Spojených štátoch viedla k nárastu počtu telefonátov na linku pomoci ľudí, ktorí si chcú vziať život. A v rovnakom období v krajine ubudlo samovrážd.

Pieseň bola od začiatku mienená ako prevencia proti samovraždám. Popisuje človeka zápasiaceho s psychickými problémami, ktorý nechce byť nažive, pričom text sa postupne mení v posolstvo nádeje. Jej názov sa zhoduje s telefónnym číslom na americkú linku pomoci ľuďom, ktorí uvažujú o ukončení svojho života.

Katarína Ackermanová Čítajte aj Deti trápi pandémia depresiami, ale aj závislosťami

Skladba po svojom zverejnení v roku 2017 a po dvoch významných vystúpeniach rappera – na udeľovaní cien hudobnej televízie MTV Video Music Awards v tom istom roku a pri odovzdávaní cien Grammy v januári 2018 – vyvolala veľkú pozornosť verejnosti, píše server denníka The Guardian. „Všetky tieto udalosti upozornili širokú verejnosť na posolstvo piesne – že pomoc na linke je dostupná a účinná,“ uviedli výskumníci.

V období 34 dní po týchto troch udalostiach volalo na linku o 9915 ľudí viac, než je obvyklé. To je podľa The British Medical Journal nárast o 6,9 percenta oproti očakávanému počtu volajúcich. V rovnakom období úrady zaznamenali o 245 samovrážd menej oproti predpokladanému počtu, čo je o 5,5 percenta menej. So zverejnením piesne je tiež spájaný takmer desaťpercentný nárast vo vyhľadávaní informácií o linke pomoci v internetovom vyhľadávači Google v nasledujúcich 28 dňoch.

depresia, smútok, osamelosť, silueta Čítajte aj Tretina ľudí po covide má psychické či neurologické problémy, uvádza štúdia

„Tieto zistenia zdôrazňujú potenciálne prínosy pre zdravie obyvateľov pri kreatívnej a inovatívnej spolupráci s ďalšími sektormi, ako je hudobný a zábavný priemysel,“ konštatujú vedci vo svojej správe. Zároveň odporúčajú v rámci prevencie a vzdelávania využívať „pozitívne médiá“. „Hlavnou dilemou vo výskume v tejto oblasti je, že príbehom nádeje a uzdravenia sa dostáva oveľa menej mediálneho pokrytia ako príbehom o samovraždách,“ uvádzajú.

debata chyba
Viac na túto tému: #rapper #štúdia #vedci #výskum #pieseň #samovražda #raper #rapper Logic