Omikron sa šíri rýchlejšie a infikuje aj očkovaných, potvrdil šéf WHO

Variant koronavírusu omikron sa šíri rýchlejšie ako delta a infikuje aj očkovaných ľudí a osoby uzdravené z choroby covid-19.

20.12.2021 18:32
omikron Foto:
debata (28)

Hovoria o tom presvedčivé dôkazy, povedal dnes šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Zároveň však vyjadril nádej, že rok 2022 bude posledným rokom pandémie. Cieľom pritom je, aby bolo do polovice budúceho roka naočkovaných 70 percent obyvateľov každej krajiny.

Pfizer / Moderna / Čítajte aj Moderna uviedla, že posilňujúca dávka jej vakcíny zrejme chráni pred omikronom

„Máme teraz pevné dôkazy, že omikron sa šíri výrazne rýchlejšie ako variant delta,“ povedal podľa agentúry Reuters Tedros. Pri omikrone je podľa neho tiež pravdepodobnejšia nákaza očkovaných alebo ľudí, ktorí už chorobou prešli. Omikron sa po južnej Afrike prudko šíri aj do Európy a experti predpokladajú, že v niekoľkých týždňoch prevládne nad doteraz dominantným variantom delta. Napríklad v Londýne sa tak už stalo.

Rok 2022 sa musí stať rokom, kedy „pandémiu ukončíme“, vyjadril svoje prianie Tedros a vyzval na potieranie nerovnosti v distribúcii vakcín a tiež na obozretnosť v čase nadchádzajúcich sviatkov. „Už máme tejto pandémie všetci dosť. Všetci chceme stráviť čas s našimi rodinami,“ povedal. Lepšie chrániť ich aj seba však podľa neho znamená „v niektorých prípadoch zrušiť akciu“. „Zrušená akcia je lepšia, než o život menej,“ zdôraznil.

Antigénové samotesty / Antigénový test / Ag. test / Testovannie / Čítajte aj Na Slovensko príde prvá dodávka z 10 miliónov antigénových samotestov. Odhalia aj omikron

Ďalej šéf WHO zopakoval, že nie je proti posilňujúcim tretím dávkam očkovania, ale zdôraznil, že by mali byť vyhradené zraniteľným osobám alebo ľuďom starším ako 65 rokov. Krajiny, ktoré podávajú posilňovacie dávky úplne zdravým dospelým alebo deťom, by vraj urobili lepšie, keby sa pokúsili o tieto dávky podeliť alebo keby presvedčili neočkovaných ľudí, aby sa nechali očkovať.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #pandémia #koronavírus #Covid-19 #omikron