EMA nenašla spojitosť medzi nepravidelnou menštruáciou a očkovaním proti covidu

Európska agentúra pre lieky (EMA) nezistila súvislosť medzi zmenami v menštruačnom cykle a očkovaním proti chorobe covid-19.

21.12.2021 16:37
Očkovanie / Korona / Vakcína / Foto: ,
debata (15)

EMA to dnes uviedla v reakcii na závery nórskej štúdie, ktorá naznačovala, že niektoré ženy po očkovaní silnejšie krvácajú. Podľa EMA boli navyše všetky zmeny v menštruačných cykloch len dočasné.

Dnes zverejnená štúdia Nórskeho inštitútu verejného zdravia sa takmer 6000 žien vo veku 18 až 30 rokov pýtala na ich menštruačné cykly a krvácanie pred očkovaním a po ňom. Článok zatiaľ nebol recenzovaný.

omikron Čítajte aj Omikron sa šíri rýchlejšie a infikuje aj očkovaných, potvrdil šéf WHO

„Na kompletné zistenie prípadnej súvislosti budú potrebné ďalšie štúdie, kde budeme merať hladiny hormónov a podobne,“ uviedol na tlačovej konferencii Georgy Genov, vedúci oddelenia EMA, ktoré sleduje bezpečnosť liekov. Genov tiež zdôraznil, že všetky menštruačné poruchy pozorované v doterajších štúdiách boli prechodné.

„Zmeny v menštruácii sú pomerne bežné a môžu mať mnoho príčin. V každom prípade by sa ženy, ktoré tieto problémy majú, mali obrátiť na svojho lekára,“ dodal. Covid-19 alebo očkovanie proti nemu môže byť jednou z príčin nepravidelnosti, ale nie nutne, poznamenal Genov.

Antigénové samotesty / Antigénový test / Ag. test / Testovannie / Čítajte aj Na Slovensko príde prvá dodávka z 10 miliónov antigénových samotestov. Odhalia aj omikron

„Nemáme zatiaľ žiadne informácie o tom, že by vakcína proti covidu mala vplyv na plodnosť žien. Naopak už ale štúdie aj zdravotníci potvrdili, že tehotné ženy majú vyššie riziko ťažkého priebehu choroby, častejšie sú hospitalizované, na jednotkách intenzívnej starostlivosti, častejšie potrebujú pľúcnu ventiláciu. Covid-19 môže tiež negatívne ovplyvniť samotný pôrod,“ uviedol Genov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #menštruácia #Ema #nepravidelný cyklus