Oxfordská univerzita a AstraZeneca pracujú na vakcíne zameranej na omikron

Oxfordská univerzita spoločne s farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca začali pracovať na vakcíne zameranej na ochranu pred koronavírusovým variantom omikron.

23.12.2021 10:00
Koronavírus / 2019-nCoV / Foto: ,
Koronavírus (2019-nCoV).
debata

Informoval o tom denník Financial Times s odvolaním sa na vedúceho výskumného tímu z Oxfordskej univerzity Sandyho Douglasa. Vedci podľa neho podnikli predbežné kroky na výrobu upraveného očkovacieho preparátu pre prípad, že by bol potrebný.

„Vakcíny (fungujúce) na báze adenovírov by v zásade mohli byť použité na reakciu na akúkoľvek novú variantu rýchlejšie, než si možno niektorí predtým uvedomovali. (Majú) skutočne dôležité výhody, najmä tam, kde sú najväčšie potreby a logistické problémy,“ povedal Douglas. Firma AstraZeneca neskôr agentúre Reuters informáciu potvrdila.

omikron Čítajte aj Štúdia: Riziko hospitalizácie je pri omikrone nižšie ako pri delte

V prípade vakcíny, ktorú vyvinula AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou, ide o očkovaciu látku, ktorá je vyrobená na základe vírusu, ktorý spôsobuje prechladnutie u šimpanzov. Podáva sa v dvoch dávkach, medzi aplikáciami by mal byť rozostup 28 dní. Skladuje sa pri teplotách dva až osem stupňov Celzia.

Táto vakcína bola široko nasadená v Británii a v Európskej únii začiatkom tohto roka, potom sa však objavil vzácny vedľajší účinok zahŕňajúci krvné zrazeniny a niektoré krajiny jej používanie obmedzili, pripomenul Financial Times. Výrobcovia podľa neho doteraz dodali do celého sveta vyše dve miliardy dávok tohto preparátu, väčšinou do chudobnejších krajín.

Očkovanie / Korona / Vakcína / Čítajte aj EMA nenašla spojitosť medzi nepravidelnou menštruáciou a očkovaním proti covidu

Európska agentúra pre lieky (EMA) uviedla, že doteraz stále nie je jasné, či bude nutné upraviť doterajšie vakcíny proti covidu-19 tak, aby boli účinné aj proti nákazlivejšiemu koronavírusovému variantu omikron.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #AstraZeneca #omikron