Kepler vstúpil do dejín svojimi zákonmi o pohybe planét okolo Slnka

Nemecký astronóm, matematik a astrológ Johannes Kepler sa narodil 27. decembra 1571, je známy vďaka svojmu pobytu na pražskom dvore cisára Rudolfa II.

27.12.2021 08:00
kepler Johannes Foto:
debata (1)

Samotársky a nepriebojný Kepler bol z času na čas obviňovaný, že otrávil svojho majetnejšieho a slávnejšieho kolegu Tychona de Braheho, ktorého smrť je dodnes obostretá tajomstvom. Do dejín ľudského poznania však Kepler vstúpil predovšetkým svojimi zákonmi o pohybe planét okolo Slnka.

Johannes Kepler, ktorý bol od mladosti slabý a neduživý, pochádzal zo schudobnenej rodiny. Jeho otec bol neúspešný obchodník a zarábal si ako žoldnier, on sám však skôr pomýšľal na teologickú dráhu.

51171849867 16bb28fc53 b Čítajte aj Vesmírny teleskop urobil prvý kľúčový manéver - korekciu svojej trajektórie

Nakoniec však zvíťazilo matematické nadanie a dal sa do služieb vedy. Svoje prvé práce publikoval v Štajerskom Hradci, v roku 1600 presídlil na pozvanie Rudolfa II. do Prahy, kde po Braheho smrti pôsobil ako dvorný matematik a astronóm.

Na základe pozorovania svojho predchodcu Kepler, ktorý sám mal veľmi slabý zrak, formuloval svoje hlavné zákony, ktoré podporili Koperníkovu teóriu, že krajina obieha okolo slnka. Bohatstvo a uznanie sa za to však nedočkal a musel si potupne privyrábať vyrábaním horoskopov.

NASA  Parker Solar Probe  sonda  Slnko Čítajte aj Ľudstvo sa prvý raz "dotklo" Slnka

Po Rudolfovej smrti pôsobil Kepler v Linzi a na sklonku svojho života pracoval pre nového cisára Ferdinanda II. a Albrechta z Valdštejna. Zomrel 15. novembra 1630 v Regensburgu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #vesmír #planéty #astronóm #Johannes Kepler