Ťažký priebeh covidu zvyšuje riziko úmrtia v nasledujúcom roku

U pacientov, ktorí prežili ťažký priebeh ochorenia covid-19, existuje asi dvakrát vyššie riziko, že zomrú v nasledujúcom roku, než u ľudí, ktorí sa koronavírusom nenakazili vôbec alebo mali len mierny priebeh choroby.

26.12.2021 18:26
virus sars covid koronavirus Foto:
debata (74)

Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnil odborný časopis Frontiers in Medicine. Vyššia pravdepodobnosť úmrtia je podľa vedcov zrejme spôsobená tým, že závažný priebeh covidu môže významne oslabiť celkový zdravotný stav nakazeného.

Výskumníci sledovali elektronické zdravotné záznamy 13 638 ľudí, ktorí podstúpili PCR test na koronavírus na Floridskej univerzite. Celkom 178 z nich prekonalo ťažký priebeh choroby, 246 pociťovalo iba mierne alebo stredne závažné príznaky a zvyšku vyšiel negatívny test. Všetci pozitívne testovaní sa z choroby uzdravili, autori štúdie potom pokračovali v sledovaní ich zdravotného stavu.

omikron Čítajte aj Štúdia: Riziko hospitalizácie je pri omikrone nižšie ako pri delte

Z výskumu vyplynulo, že ľudia, ktorí prežili ťažký priebeh choroby, mali významne vyššie riziko, že zomrú v priebehu nasledujúceho roku. Riziko rástlo prevažne u osôb mladších ako 65 rokov. Iba 20 percent zaznamenaných úmrtí spôsobili typické komplikácie po covide-19, ako je respiračné zlyhanie. Zvyšných 80 percent zavinili príčiny, ktoré nie sú bežne spájané s nákazou vírusom SARS-CoV-2.

Väčšina registrovaných úmrtí sa navyše odohrala dlho po vyliečení z infekcie, podľa vedcov je preto možné, že si ich rodina ani lekári nespojili s covidom-19.

Výsledky naznačujú, že u ľudí, ktorí sa liečili s ťažkým priebehom ochorenia, sa zhoršil celkový zdravotný stav, čo ich urobilo zraniteľnejších voči iným zdravotným problémom.

Koronavírus / 2019-nCoV / Čítajte aj Oxfordská univerzita a AstraZeneca pracujú na vakcíne zameranej na omikron

„Predchádzajúca štúdia, ktorú sme vykonali ukázala, že pacienti s ťažkým priebehom ochorenia, ktorí sa z neho uzdravili, mali významne vyššie riziko hospitalizácie v nasledujúcich šiestich mesiacoch,“ uviedol hlavný autor štúdie Arch Mainous z Floridskej univerzity. „Novú štúdiu sme rozšírili o skúmanie pravdepodobnosti úmrtia v nasledujúcich 12 mesiacoch,“ dodal. „Teraz, keď vieme, že existuje značné riziko úmrtia na niečo, čo je možné považovať za nerozpoznanú komplikáciu po covide, musíme byť ešte ostražitejší,“ uviedol vedec.

Podľa Mainousa je dôležité, aby ľudia neriskovali a nespoliehali na nemocničnú liečbu, ale využili všetky preventívne opatrenia, ktoré im pomôžu zabrániť ťažkému priebehu choroby, akým je očkovanie proti covidu-19.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #ochorenie #pacienti #pandémia #koronavírus #Covid-19