Výskum v Afrike ukazuje, že omikron posilňuje neutralizujúcu imunitu voči delte

Výskum vedcov z Juhoafrickej republiky (JAR) naznačuje, že nákaza koronavírusovým variantom omikron zvyšuje neutralizujúcu odolnosť voči variantu delta.

28.12.2021 12:14
omikron Foto:
debata (12)

V utorok o tom informovala tlačová agentúra Reuters. Výskum, ktorý ešte neposúdili kolegovia experti, dospel k záveru, že u ľudí, ktorí boli nakazení omikronom, predovšetkým u zaočkovaných, sa vyvinula zvýšená imunita voči variantu delta.

Do štúdie bolo zapojených 33 zaočkovaných a nezaočkovaných ľudí, ktorí sa nakazili omikronom v Juhoafrickej republike.

Mother with her daughter have walk with two Golden Retriever dogs in the park. Čítajte aj Majitelia psov sa počas pandémie cítia byť viac milovaní

Autori zistili, že neutralizácia omikronu sa za 14 dní od zaradenia do výskumu zvýšila 14-násobne, a takisto zistili, že 4,4-násobne sa zvýšila neutralizácia variantu delta.

„Zvýšenie v neutralizovaní variantu delta u jednotlivcov nakazených omikronom zrejme vedie k zníženej schopnosti variantu delta znovu nakaziť týchto jednotlivcov,“ uviedli vedci.

Alex Sigal, profesor z Afrického ústavu pre výskum zdravia v JAR, na Twitteri v pondelok napísal, že ak je omikron menej choroboplodný ako to ukazujú skúsenosti z Juhoafrickej republiky, „tak to pomôže vytlačiť deltu“.

xenobot Čítajte aj Vedci vytvorili robotov, ktorí sa sami rozmnožujú. Pripomínajú hru Pac-Man

Podľa skoršej juhoafrickej štúdie je u ľudí nakazených omikronom menšie riziko hospitalizácie a ťažkého priebehu oproti nákaze deltou, aj keď autori tvrdia, že čiastočne to možno pripísať silnej imunite obyvateľstva.

Variant omikron, prvýkrát zistený v novembri v regióne južnej Afriky a v Hongkongu, sa rozšíril do celého sveta. Hrozí preplnenie nemocníc a narušenie cestovných plánov ľudí na tento sviatočný týždeň, pripomenula agentúra Reuters.

mačka v záhrade Čítajte aj V Taliansku sa mačací migrant z Tuniska po trištvrte roku vrátil k svojej rodine
12 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vedci #výskum #Covid-19 #omikron #variant koronavírusu