Hlasová asistentka Alexa vyzvala desaťročné dievča, aby strčilo mincu do zásuvky

Virtuálna asistentka Alexa od americkej spoločnosti Amazon vyzvala desaťročné dievča, aby priložilo mincu k vidlici, ktorá bola čiastočne pripojená do zásuvky.

28.12.2021 19:05
Amazon, Echo Dot, hlasová asistentka Foto:
Reproduktor Amazon Echo Dot s hlasovou asistentkou Alexa.
debata (7)

Dieťaťu sa nič nestalo, jeho matka totiž virtuálnu asistentku ihneď zastavila. O nepríjemnom zážitku potom napísala na twitteri. Spoločnosť Amazon uviedla, že svoju virtuálnu asistentku aktualizovala, aby k podobným prípadom nedochádzalo.

Dievča Alexu požiadalo o výzvu. „Zapojte nabíjačku od mobilu z polovice do zásuvky a potom priložte na odhalenú vidlicu cent,“ odpovedal hlas z reproduktora.

omikron Čítajte aj Výskum v Afrike ukazuje, že omikron posilňuje neutralizujúcu imunitu voči delte

Matka dievčaťa potom na twitteri napísala, že s dcérou robili rôzne telesné výzvy zo serveru YouTube, napríklad pregúľať sa na podlahe pri balansovaní topánky na chodidle. Vonku však bolo škaredé počasie a dievča chcelo ďalšiu výzvu, tak požiadalo Alexu. Hlasová asistentka v reproduktore Amazon Echo následne ponúkla výzvu, „ktorú našla na webe“.

„Nie, Alexa, nie!“ zakričala matka. Dodala, že jej dcéra je príliš múdra na to, aby pokyn asistentky nasledovala.

Už v minulosti boli hlásené varovania od ľudí, aby asistentku neskúšali. Spomínali riziko elektrických šokov, požiarov, ale aj to, že dotyčný môže prísť o prsty či o celú ruku.

xenobot Čítajte aj Vedci vytvorili robotov, ktorí sa sami rozmnožujú. Pripomínajú hru Pac-Man

Spoločnosť Amazon stanicu BBC oznámila, že Alexu aktualizovala, aby takéto aktivity v budúcnosti neponúkala. „Dôvera zákazníkov je najdôležitejšia vo všetkom, čo robíme, a Alexa je navrhnutá tak, aby zákazníkom poskytovala presné, relevantné a užitočné informácie,“ uviedla spoločnosť. „Akonáhle sme sa o tejto chybe dozvedeli, podnikli sme rýchle kroky na jej odstránenie,“ dodala spoločnosť.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #minca #asistentka #Alexa