Imunológ John Bell: Priebeh covidu po omikrone sa zdá menej závažný

Priebeh ochorenia COVID-19 po nákaze variantom omikron sa "zdá menej závažný" a vysoké počty úmrtí sú "už minulosťou". Povedal to imunológ John Bell, informoval v stredu britský denník The Guardian na svojej webovej stránke.

30.12.2021 08:48
omikron Foto:
debata (7)

Bell v rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC pripomenul, že počty ľudí prijatých do nemocníc s covidom v Británii sa v posledných týždňoch zvýšili.

Priebeh ochorenia po nákaze variantom omikron sa podľa jeho slov „zdá menej závažný a mnoho ľudí v nemocnici strávi pomerne krátky čas“. Takisto menej pacientov potrebuje prísun kyslíka a priemerná dĺžka hospitalizácie sa skrátila na tri dni. „Toto nie je tá istá choroba, ktorú sme zažívali pred rokom,“ povedal.

omikron Čítajte aj Výskum v Afrike ukazuje, že omikron posilňuje neutralizujúcu imunitu voči delte

„Hrôzostrašné výjavy, ktoré sme videli pred rokom, keď boli jednotky intenzívnej starostlivosti plné a množstvo ľudí zomieralo predčasne, sú teraz z môjho pohľadu už minulosťou,“ povedal Bell, ktorý pôsobí ako profesor medicíny na Oxfordskej univerzite. Venuje sa imunológii genetike a je členom operačnej skupiny pre očkovanie, ktorú britská vláda založila v apríli 2020.

Britský Úrad pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) minulý štvrtok 23. decembra uviedol, že podľa doteraz zozbieraných údajov je riziko hospitalizácie pri nákaze variantom omikron až o 70 percent nižšie ako v prípade nákazy variantom delta. Riziko umiestnenia na jednotku intenzívnej starostlivosti je nižšie o 31 až 45 percent. Tieto údaje však boli iba predbežné, upozorňuje televízia CNBC.

virus sars covid koronavirus Čítajte aj Ťažký priebeh covidu zvyšuje riziko úmrtia v nasledujúcom roku

Niektorí odborníci v oblasti zdravotníctva upozorňujú na možný nárast počtu prípadov a preťaženie zdravotníckeho systému.

Danny Altmann, profesor imunológie na londýnskej univerzite Imperial College, pre CNBC uviedol, že v dôsledku nárastu počtu prípadov sa množstvo nakazených vyžadujúcich si hospitalizáciu môže v Spojenom kráľovstve zvýšiť dvoj- až trojnásobne. Môže to podľa jeho slov nastať aj napriek tomu, že sa potvrdí „miernejší“ vplyv omikronu v porovnaní s inými variantmi.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #omikron #variant omikron