Omikron môže uniknúť protilátkam, avšak neujde T-lymfocytom

Koronavírusový variant omikron obsahuje vyšší počet mutácií než iné varianty SARS-CoV-2, a tak môže uniknúť protilátkam pochádzajúcim z očkovania či prekonania ochorenia COVID-19.

06.01.2022 07:00
omikron Foto:
debata (7)

Avšak T-lymfocyty sú schopné imunitnej odpovede aj voči omikronu. Uvádza to najnovšia štúdia zverejnená v odbornom časopise Viruses, s ktorým spolupracujú virologické združenia z viacerých krajín.

Na predmetnom výskume sa podieľali výskumníci z univerzít v austrálskom Melbourne a Hongkongu, píšu agentúry PA a DPA.

Omikron coronavirus variant. Omicron Covid-19 variant Coronavirus. Mutated coronavirus SARS-CoV-2. New strain of covid. Mutated virus from South Africa. Virus molecules and Omicron label. Čítajte aj Stúpajúci počet prípadov omikronu môže zvýšiť riziko vzniku nových variantov

Vedci analyzovali 1500 epitopov (oblastí antigénu, kam sa viažu protilátky) koronavírusu SARS-CoV-2, ktoré dokázali rozoznať T-lymfocyty ľudí po prekonaní covidu alebo očkovaní. Výskumníci prišli k záveru, že omikron T-lymfocytom pravdepodobne neunikne. Podobné výsledky priniesli aj iné výskumy týkajúce sa T-lymfocytov.

„Na základe našich údajov predpokladáme, že imunitná odpoveď na úrovni T-lymfocytov vyvolaná napríklad vakcínami a posilňujúcimi dávkami bude chrániť aj proti omikronu podobne, ako sme to pozorovali pri iných variantoch. Myslíme si, že je to dobrá správa v celosvetovom boji proti omikronu,“ povedal jeden z vedúcich výskumu, profesor Matthew McKay z Melbournskej univerzity.

omikron Čítajte aj Štúdie potvrdili, že omikron je pre pľúca menej nebezpečný

Podľa vedcov je najznepokojujú­cejším aspektom šírenia variantu omikron veľké množstvo mutácií na hrotovej bielkovine, na ktorú sú zacielené existujúce vakcíny. Protilátky vyvolané vakcínami sa však v porovnaní s ostatnými variantmi javia byť menej účinnými proti omikronu.

Avšak vedci v uvedenej štúdii zistili, že epitopy rozpoznávané T-lymfocytmi ľudí, ktorí boli zaočkovaní alebo prekonali covid, sú pri omikrone zmutované iba do 20 percent. Avšak ani v tomto prípade to neznamená, že tieto mutácie uniknú T-lymfocytom, zdôrazňujú vedci.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #koronavírus #Covid-19 #SARS-CoV-2 #T-lymfocyty