Omikron je možno menej závažný, ale nie mierny

Omikron zrejme spôsobuje menej závažné ochorenie ako delta, ale nemalo by byť klasifikované ako mierne. Upozornili na to dnes podľa agentúry Reuters predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

06.01.2022 18:39
omikron Foto:
debata (18)

Janet Diazová, šéfka klinického manažmentu WHO, povedala, že prvé štúdie ukazovali oproti delte na znížené riziko hospitalizácie pri infikovaní variantom, ktorý bol prvýkrát identifikovaný v Juhoafrickej republike vlani v novembri.

omikron Čítajte aj Omikron môže uniknúť protilátkam, avšak neujde T-lymfocytom

Tiež sa zdá, že z omikronu vyplýva menšie riziko závažného ochorenia ako u mladších, tak u starších ľudí, uviedla dnes Diazová v Ženeve. Reuters pripomína, že vplyv omikronu na staršiu populáciu je jednou z veľkých nezodpovedaných otázok okolo nového variantu. Väčšina doteraz študovaných prípadov sa pritom týkala mladších ľudí.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus povedal, že omikron by nemal byť považovaný za „mierny“, pretože globálne počty infekcií stúpajú k rekordným úrovniam, zdravotné systémy sú zahltené a vlády sa usilujú o skrotenie vírusu, ktorý už zabil viac ako 8 miliónov ľudí. Tedros tiež zopakoval svoju výzvu na väčšiu rovnomernosť v distribúcii vakcín a prístupu k nim.

omikron Čítajte aj Štúdie potvrdili, že omikron je pre pľúca menej nebezpečný

Podľa súčasného stavu distribúcie vakcín 109 krajín nestihne splniť cieľ WHO plne zaočkovať 70 percent svetovej populácie do júla, dodal Tedros. Dosiahnutie spomínaného cieľa by podľa WHO malo ukončiť akútnu fázu pandémie.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #WHO #pandémia #koronavírus #omikron #variant omikron