DPA: Variant "deltakron" je pravdepodobne výsledkom chybnej analýzy

Nový kombinovaný variant koronavírusu nazvaný cyperskými vedcami ako deltakron, je pravdepodobne len výsledkom chybnej analýzy spôsobený kontamináciou skúmanej vzorky.

10.01.2022 13:16
virus sars covid koronavirus Foto:
debata (1)

Informovala o tom v pondelok agentúra DPA, ktorá sa odvolala na tvrdenie popredného švajčiarskeho experta na varianty vírusov.

„Tieto genómy sú veľmi pravdepodobne len artefaktmi,“ povedal pre DPA Richard Neher z Bazilejskej univerzity vo Švajčiarsku. Vedec vysvetlil, že pri sekvenovaní genómu variantu delta je skúmaný segment často veľmi slabý a preto je veľmi náchylný na kontamináciu.

Podobný názor na údajný nový kombinovaný variant má aj popredná epidemiologička zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Maria Van Kerkhoveová.

„Kombinácia vírusov/variantov sa nenastáva. Deltakron je pravdepodobne len výsledkom kontaminácie počas sekvenovania,“ uviedla Van Kerkhoveová v pondelok na sociálnej sieti Twitter a zároveň vyzvala aby sa názov „deltakron“ na označenie kombinácie variantov delta a omikron nepoužíval.

Nový, údajne zmiešaný variant objavil tím vedcov Cyperskej univerzity pod vedením profesora biologických vied Leondiosa Kostrikisa, ktorý ho i pomenoval. Dosiaľ údajne odhalili na Cypre 25 prípadov nákazy týmto variantom, ktorý podľa Kostrikisa obsahuje proteínové štruktúry variantov delta a omikron. Ako povedal v nedeľu pre stanicu Sigma TV, myslí si, že sa voči nemu presadí skôr aktuálne dominujúci omikron.

DPA pripomenula, že aj jeden z členov gréckej vládnej pandemickej komisie Gkikas Magiorkinis uviedol, že Kostrikisove závery sú pravdepodobne nesprávne.

„Prvotné analýzy ukazujú, že ide o technickú chybu laboratória,“ napísal na Twitteri epidemiológ Magiorkinis. Samotný Kostrikis však aj v pondelok trval na svojich záveroch, uvádza DPA.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #mutácia #koronavírus #Covid-19 #variant #deltakron