Lekári v USA transplantovali pacientovi srdce geneticky modifikovaného prasaťa

Srdce z geneticky modifikovaného prasaťa transplantovali americkí lekári pacientovi, aby mu zachránili život. O vysoko experimentálnej operácii, ktorú lekári vykonali v piatok vo fakultnej nemocnici v americkom meste Baltimore v štáte Maryland a trvala osem hodín, informovali denník The New York Times (NYT) a agentúra AP. Nemocnica dnes, tri dni po zákroku, uviedla, že sa pacient cíti dobre.

11.01.2022 09:43
Pig Heart Transplant Foto:
Na fotografii, ktorú poskytla Lekárska fakulta Marylandskej univerzity, členovia chirurgického tímu ukazujú srdce prasaťa na transplantáciu pacientovi Davidovi Bennettovi v Baltimore v piatok 7. januára 2022. V pondelok 10. januára 2022 nemocnica uviedla že sa mu tri dni po vysoko experimentálnej operácii darí dobre.
debata (7)

Hoci je ešte príliš skoro na to, aby sa dalo hovoriť o úspešnosti operácie, ide podľa agentúry AP o krok vpred v úsilí používať jedného dňa zvieracie orgány k život zachraňujúcim transplantačným zákrokom. Podľa lekárov operácia dokázala, že srdce z geneticky upraveného prasaťa môže fungovať v ľudskom tele bez toho, aby bolo organizmom okamžite odmietnuté. Prelomový postup podľa NYT dáva nádej státisícom chorým so zlyhávajúcimi orgánmi.

Pacient, päťdesiatpäťročný David Bennett, vedel, že nemá žiadnu záruku, že experiment bude fungovať. Jeho syn agentúre AP povedal, že otec umieral, nebol spôsobilý na transplantáciu ľudského srdca a nemal inú možnosť. „Je to buď zomrieť, alebo podstúpiť túto transplantáciu. Chcem žiť. Viem, že je to výstrel do tmy, ale je to moja posledná šanca,“ uviedol Bennett deň pred operáciou podľa vyhlásenia, ktoré médiám poskytla nemocnica.

Médiá pripomínajú, že je obrovský nedostatok darovaných ľudských orgánov vhodných na transplantáciu, čo vedie vedcov k snahe zistiť, ako možno namiesto ľudských použiť zvieracie orgány. Vlani sa v USA uskutočnilo viac ako 3800 transplantácií srdca, čo je rekordný počet, uvádza organizácia UNOS dohliadajúca na americký transplantačný systém.

„Ak to bude fungovať, budú existovať nekonečné zásoby týchto orgánov pre trpiacich pacientov,“ povedal vedecký riaditeľ univerzitného programu transplantácií zvieracích orgánov na človeka Muhammad Mohiuddin. Predchádzajúce pokusy o podobné prenosy zlyhávali. Prevažne preto, že telá pacientov zvieracie tkanivo rýchlo odmietli. Napríklad v roku 1984 prežilo po transplantácii opičieho srdca dievčatko s vážnou srdcovou chorobou Stephanie Fae Beauclairová 21 dní, pripomenula AP.

Tentokrát chirurgovia z Marylandu použili srdce z prasaťa, ktoré prešlo genetickou úpravou, aby z jeho buniek zmizol cukor, ktorý je zodpovedný za bleskové odmietnutie orgánu ľudským telom.

„Myslím, že to možno charakterizovať ako prelomovú udalosť,“ povedal David Klassen, hlavný lekár UNOS, o transplantácii v Marylande. Klassen napriek tomu varuje, že je to iba prvý predbežný krok na preskúmanie, či by tentoraz transplantácie zvieracích orgánov mohli konečne fungovať.

Úrad dohliadajúci na experimenty s transplantáciou zvieracích orgánov povolil operáciu na základe skutočnosti, že pacient v stave ohrozenia života nemal inú možnosť.

Vlani v septembri vedci v New Yorku vykonali experiment, ktorý naznačoval, že geneticky upravené ošípané by mohli byť prísľubom pre transplantácie: lekári dočasne pripojili prasaciu obličku k mŕtvemu ľudskému telu a sledovali, ako začína fungovať.

srdce umele Čítajte aj V Taliansku prvýkrát mimo klinických štúdií implantovali umelé srdce

Transplantácia v Marylande posúva experiment na ďalšiu úroveň, uviedol doktor Robert Montgomery, ktorý viedol experiment s obličkou. Operáciu označil za pozoruhodný prielom. „Ako príjemca transplantovaného srdca, pretože sám trpím genetickou srdcovou poruchou, som nadšený z tejto správy a z nádeje, ktorú to dáva mojej rodine a ďalším pacientom,“ vyhlásil.

Bude zásadné zdieľať dáta získané z tejto transplantácie, než otvoríme možnosť ďalším pacientom, povedala výskumníčka Karen Maschkeová, ktorá pomáha vyvíjať etické a politické odporúčania pre prvé klinické štúdie. „Uponáhľať transplantácie orgánov zo zvieraťa na človeka bez týchto informácií by nebolo vhodné,“ dodala.

srdce Čítajte aj Umelé srdce je stále ešte experiment s neistým výsledkom

„Skutočne si uvedomuje veľkosť a dôležitosť toho, čo sa stalo,“ povedal David Bennett mladší o svojom otcovi. „Nemohol žiť, mohol vydržať deň alebo pár dní. Teraz, v tejto chvíli, sme v neznáme,“ dodal.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Pacient #srdce #transplantácia #geneticky modifikované prasa