Japonskí vedci transplantovali kmeňové bunky človeku s poranenou miechou

Vedci na univerzite v japonskom Tokiu pacientovi s poranenou miechou úspešne transplantovali kmeňové bunky. Ide o prvú klinickú skúšku tohto typu, píše agentúra AFP.

17.01.2022 08:00
miecha, chrbtica, kostra Foto:
debata (3)

Vážne poranenie miechy môže spôsobiť paralýzu (ochrnutie) pacienta. Účinná liečba ochrnutia v súčasnosti nie je k dispozícii.

Chirurgovia na Univerzite Keió v Tokiu chcú skúmať, či sa indukované pluripotentné kmeňové bunky (iPSC) dajú použiť pri liečbe zranení tohto typu.

hunga tonga Čítajte aj Tlaková vlna erupcie zo 17 000 kilometrov vzdialenej sopky "dorazila" aj na Slovensko

Bunky iPSC sa vytvárajú z už špecializovaných buniek v tele, ktoré sa uvedú do počiatočných štádií svojho vývoja. Následne sa dajú usmerniť s cieľom vytvoriť akýkoľvek typ buniek potrebných na terapeutické účely, vysvetľuje na svojej webovej stránke Kalifornská univerzita v Los Angeles (UCLA). Vedci v Tokiu pracujú s iPSC z miechového kanála.

Pacientovi ešte minulý mesiac do miechy implantovali viac ako dva milióny týchto kmeňových buniek. „Je to určite veľký krok vpred,“ povedal profesor Masaja Nakamura z Univerzity Keió, ktorý je na čele skupiny výskumníkov. Dodal však, že ešte je potrebné vykonať veľa práce predtým, než sa tento typ liečby bude môcť využívať v praxi.

kozmické žiarenie vesmír Čítajte aj Kozmické žiarenie by mohlo odhaliť tajomstvo hrobky pri terakotovej armáde

Cieľom prvej fázy štúdie je podľa vedcov potvrdiť bezpečnosť tejto transplantačnej metódy. Stav pacienta bude po dobu troch mesiacov sledovať nezávislá komisia, ktorá rozhodne, či je v tejto terapii možné pokračovať aj u ďalších osôb.

Bližšie údaje o pacientovi neboli zverejnené. Vedci sa však zameriavajú na osoby, ktoré zranenie utrpeli 1428 dní pred operáciou.

Počet buniek, ktoré transplantovali, bol určený na základe experimentov na zvieratách. Vedci upozornili, že hlavným cieľom je posúdiť bezpečnosť aplikácie takýchto buniek.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kmeňové bunky #Pacient #transplantácia #poranená miecha