Látky z konope možno chránia pred infekciou koronavírusom, zistili vedci

Látky obsiahnuté v rastlinách konope, z ktorého sa získava aj marihuana, možno chránia pred nákazou koronavírusom. Vyplýva to zo štúdie vedcov z univerzity v americkom štáte Oregon. Podľa nich sa dva nepsychotropné kanabinoidy viažu na spike proteín vírusu SARS-CoV-2, a bránia mu tak preniknúť do bunky.

26.01.2022 06:00
debata

„Tieto kanabinoidné kyseliny sa hojne vyskytujú ako v konope, tak v konopných extraktoch,“ povedal autor štúdie Richard van Breemen. „Nejde o látky, ktoré podliehajú regulácii, ako je THC, ktoré je psychotropnou zložkou marihuany, a pre ľudí sú úplne bezpečné. Náš výskum ukázal, že tieto konopné zlúčeniny sú účinné pri všetkých variantoch vírusu SARS-CoV-2,“ dodal.

nadváha, obezita, BMI, meranie, obvod pása Čítajte aj Stigmatizácia ľudí s nadváhou nemotivuje, ale škodí im

Vedci sa v rámci výskumu snažili v rastlinnej ríši identifikovať látky, ktoré by sa viazali na spike proteín koronavírusov, a bránili im tak prenikať do buniek. Okrem konope v experimente skúšali aj látky obsiahnuté napríklad v klinčekoch, chmeli a sladkého drievka. Najlepšie zafungovali dve látky obsiahnuté v konope – kyselina kanabigerolová (CBGa) a kyselina kanabidiolová (CBDa).

Tieto kanabinoidy nemožno do tela dostať tradičnými spôsobmi konzumácie marihuany. Treba ich z konope získavať oddelene, a až potom z nich vytvoriť príslušné liečivo. „Naše dáta ukazujú, že CBDa a CBGa sú účinné pri oboch variantoch koronavírusu, ktoré sme brali do úvahy. Dúfame, že to tým pádom bude platiť pri všetkých ďalších existujúcich i budúcich variantoch,“ povedal van Breemen.

mumia rentgen Čítajte aj Vedecký tím chce pomocou röntgenu rozlúštiť tajomstvo palermských detských múmií

V laboratóriách sa pri experimentoch používali varianty koronavírusu alfa, ktorý sa prvýkrát objavil v Británii, a variantu beta, ktorý sa začal prvýkrát šíriť v Juhoafrickej republike.

debata chyba
Viac na túto tému: #konope #štúdia #vedci #výskum #bunka #koronavírus