Nór Ousland prešiel ako prvý človek Antarktídu

Pred 25 rokmi, 17. januára 1997, sa nórsky polárny bádateľ Börge Ousland stal prvým človekom, ktorý pešo ako osamotený chodec prekonal Antarktídu.

17.01.2022 10:00
debata

Pri svojom výkone, ktorý trval dva mesiace, „predbehol“ troch súperov, ktorí sa na obdobný osamelý pochod vydali v rovnakom čase. Vtedy tridsaťštyriročný dobrodruh úspech dosiahol 85 rokov po tom, ako jeho krajan Roald Amundsen ako vôbec prvý človek dosiahol na kontinente večný ľad južného pólu.

Ousland sa vydal na cestu 15. novembra 1996 z Berknerovho ostrova vo Weddellovom mori. Cesta až do cieľa, ktorým bola novozélandská Scottova základňa na pobreží Rossovho mora, merala 2829 kilometrov.

Polárny cestovateľ musel na svojej púti ťahať sane, ktoré mali s nákladom na začiatku cesty 185 kilogramov. Čeliť musel tiež silným mrazom klesajúcim pod 50 stupňov Celzia. Niektorí ale toto jeho prvenstvo spochybňujú, pretože šiel s pomocou ťažného draka, teda menšieho padáka.

Ousland už predtým sám a pešo, to znamená bez pomoci psov, bez motorizovanej dopravy a bez zásobovania zo vzduchu, dosiahol oba póly. Severný takto pokoril v apríli 1994 a južný v decembri 1995.

Ousland sa v roku 2012 na severnom póle oženil s priateľkou Hege v teplote mínus sedem stupňov Celzia. Na svadbe bolo 13 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #ľad #Zem #sneh #chodec #Antarktída #človek #Nór #peši