Francúzovi Savinovi sa nepodarilo preveslovať Atlantik, zomrel pri Azorských ostrovoch

Sedemdesiatpäťročný Francúz Jean-Jacques Savin, ktorý chcel prekonať Atlantik na veslici, zomrel. Oznámil to jeho podporný tím, ktorý v sobotu informoval, že so Savinom stratil kontakt.

23.01.2022 08:47
Francúzsko Atlantik muž kapsula preplávanie Foto:
Na archívnej snímke z 22. decembra 2018 sedemdesiatjedenročný francúzsky dobrodruh Jean-Jacques Savin stojí na špeciálnej kapsule v tvare suda.
debata (24)

Telo sa našlo v kabíne jeho kanoe prevrátenej blízko Azorských ostrovov. Savin v roku 2019 Atlantický oceán prekonal v plavidle podobnom sudu vydanom napospas iba vetru a morským prúdom. Tentokrát sa vydal na more na kanoe Audacieux.

„S veľkým smútkom sme sa práve dozvedeli o smrti priateľa Jeana-Jacquesa. Jeho telo sa našlo bez života v kabíne Audacieux. Tentoraz bol oceán silnejší ako náš priateľ, ktorý tak miloval plachtenie a more,“ uviedol podporný tím na facebooku.

Savin vyplával 1. januára z juhu Portugalska a blížil sa k azorskému mestu Ponta Delgada, keď s ním jeho skupina stratila v piatok kontakt.

Portugalská námorná hliadka uzrela prevrátený Savinov čln pri Azoroch a potápač v kabíne pod hladinou našiel telo. Presná príčina smrti zatiaľ nebola stanovená.

Savin, bývalý armádny výsadkár a neskôr súkromný pilot, v roku 2015 vystúpil na Mont Blanc. Svoje 75. narodeniny oslávil minulý týždeň a dal si na lodi husaciu pečeň a šampanské. V stredu napísal na facebooku, že zápasí so silným vetrom, kvôli ktorému sa trasa predĺži o 900 kilometrov. Mal tiež problémy so solárnym zariadením, ale chcel ho opraviť po zakotvení v prístave mesta Ponta Delgada.

„Buďte pokojní, nie som v nebezpečenstve,“ napísal. V osemmetrovom kanoe mal stráviť tri mesiace a svoje veslárske dobrodružstvo označil za spôsob, ako „sa v starobe smiať“.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #Atlantický oceán #Francúz #kanoe