Telo Francúza Savina, ktorý vesloval cez Atlantik, sa vraj v člne nenašlo

Rozporuplné správy prichádzajú ohľadom osudu sedemdesiatpäťročného Francúza Jeana-Jacquesa Savina, ktorý chcel na veslici prekonať Atlantik. Jeho podporný tím cez víkend informoval, že Savin počas cesty zomrel a jeho telo sa našlo v kabíne prevráteného člna blízko Azorských ostrovov. Neskôr ale portugalské námorníctvo oznámilo, že telo nebolo nájdené a Savin je stále nezvestný.

24.01.2022 07:40
Francúzsko Atlantik muž kapsula preplávanie Foto:
Na archívnej snímke z 22. decembra 2018 sedemdesiatjedenročný francúzsky dobrodruh Jean-Jacques Savin stojí na špeciálnej kapsule v tvare suda.
debata (5)

Savin v roku 2019 Atlantický oceán prekonal v plavidle podobnom sudu vydanom napospas iba vetru a morským prúdom. Tentokrát sa vydal na more na veslici Audacieux. „Pátranie bolo na sklonku dňa (soboty) ukončené, obeť sa nepodarilo nájsť,“ napísalo portugalské námorníctvo v tlačovom vyhlásení.

Hovorkyňa námorníctva v nedeľu večer agentúre AFP povedala, že záchranári mali „pádne dôvody domnievať sa, že by telo mohlo byť vo vnútri“ stroskotaného plavidla. To sa však nepotvrdilo.

„Sú tu zmätky, ktoré sa v súčasnosti snažíme vyjasniť. Viac nevieme. Čakáme na informácie od portugalských úradov,“ povedal Savinov podporný tím AFP.

Savin vyplával 1. januára z juhu Portugalska a blížil sa k azorskému mestu Ponta Delgada, keď s ním jeho skupina stratila v piatok kontakt. Podľa nej Savin vyslal tiesňový signál upozorňujúci, že je vo veľkých problémoch. Portugalská námorná hliadka uzrela prevrátený Savinov čln pri Azore a následne k nemu boli vyslaní potápači.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #Atlantik #plavba cez Atlantik #Jean-Jacques Savin