Archeológovia našli v Machu Picchu doposiaľ neznáme stavby

Množstvo doteraz neznámych stavieb sa podarilo objaviť tímu poľských a peruánskych archeológov v komplexe rozľahlého náleziska Machu Picchu. Tieto stavby boli doteraz ukryté hlboko v peruánskej džungli a zahalené pod hustým lístím.

01.02.2022 19:48
debata

Podobné objavy sú čoraz častejšie vďaka kombinácii dvoch technológií: laserov, ktoré dokážu „vidieť“ aj napriek takým prekážkam, ako je napríklad hustá vegetácia, a dronom, ktoré archeológom pomáhajú preskúmať inak neprístupné miesta.

Podľa zverejnenej správy v januárovom čísle časopisu Journal of Archaeological Science vedci na okraji obradného miesta zvaného Chachabamba našli asi tucet doteraz neznámych stavieb vo vzdialenosti necelých piatich kilometrov od hlavných ruín inkského mesta z 15. storočia.

SARS-CoV-2 Čítajte aj Vedci z Wu-chanu objavili potenciálne nebezpečnejší variant koronavírusu

Vedci pri výskume použili technológiu LiDAR, čo je metóda diaľkového merania vzdialenosti na základe výpočtu doby šírenia pulzu laserového lúča odrazeného od snímaného objektu. Pomocou tejto technológie je možné mapovať obrysy objektov. Skenovanie s pomocou LiDARu sa pre vedcov stáva základným spôsobom, ako študovať oblasti, ktoré boli predtým príliš nebezpečné alebo neprístupné.

V roku 2019 odhalilo laserové skenovanie obrovskú sieť starobylých mayských fariem v dažďovom pralese v Belize. O niekoľko rokov skôr pomohol LiDAR archeológom odhaliť stratené mesto v Hondurase.

Objavy v Machu Picchu, ktoré zahŕňajú aj časti vodného systému, ktorý tadiaľto viedol, prinášajú nové poznatky o inckej civilizácii a úlohe obradných komplexov v Machu Picchu.

„Do Machu Picchu sa mohli dostať len veľmi privilegovaní ľudia, pretože to bolo veľmi zvláštne miesto,“ povedala Dominika Sieczkowská, zástupkyňa riaditeľa pre organizáciu a rozvoj Centra andských štúdií Varšavskej univerzity, ktorá výskum viedla. „Keď ste sa tam chystali, museli ste sa v Chachabambe zastaviť na spirituálnom kúpeli, aby ste boli čistí a nepoškvrnení a mohli sa dostať na Machu Picchu,“ dodala.

žaba Čítajte aj Žabe po liekoch podaných vedcami dorástla amputovaná noha

Centrom Chachabamby ležiacej v údolí Vilcanota je hlavný kamenný oltár obklopený 14 kúpeľmi, ktoré podľa Sieczkowskej s najväčšou pravdepodobnosťou slúžili na rituálne omývanie. Voda sem prúdila zložitou sieťou kanálov napájaných riekou Urubamba.

Výskum tejto lokality je ťažký, pretože oblasť je väčšinou zarastená a archeologické náleziská zasahujú hlboko do džungle. Aby Sieczkowská a vedci z Vroclavskej univerzity vedy a techniky v Poľsku a peruánskeho ministerstva kultúry odhalili, čo sa skrýva pod korunami pralesa, použili drony vybavené špeciálnymi lasermi.

Skenovanie pomocou LiDARu odhalilo viac ako desať stavieb, ktoré sa nachádzali v okruhu približne 60 metrov od hlavnej obradnej časti Chachabamby. „Boli tak blízko a my sme ani nevedeli, že tam sú,“ povedala Sieczkowská.

Laserové skenovanie taktiež odhalilo kamenné kanály vedúce čiastočne pod zemou, ktoré zásobovali vodou celú lokalitu Chachabamby. Vedci potom na základe sklonu a hĺbky kanálov vytvorili modely, ktoré umožnili zistiť, ako mohla voda prúdiť do rôznych rituálnych kúpeľov.

ľadový medveď Čítajte aj Ruský fotograf zachytil ľadové medvede zabývané v meteorologickej stanici

Sieczkowská uviedla, že o tom, ako boli novo objavené stavby v okolí Chachabamby využívané, sa toho zatiaľ veľa nevie, ale je možné, že išlo o obydlia ľudí, ktorí na obradné miesto dohliadali.

Archeológovia plánujú v Chachabambe vykonávať ďalší výskum, vrátane vykopávok zaujímavých miest, ktoré sa im podarilo s pomocou LiDARu identifikovať. „Mali sme v úmysle urobiť vykopávky niektorých stavieb, ale kvôli pandémii sme museli naše plány zatiaľ zrušiť,“ povedala Sieczkowská. „Ale možno, možno sa tam dostaneme budúci rok,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #objav #vedci #archeológia #Machu Picchu #archeologické nálezisko