Odporúčaný protilátkový kokteil je v prípade omikronu neúčinný

Takzvaný protilátkový kokteil, doposiaľ odporúčaný Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), sa podľa nových štúdií u pacientov infikovaných koronavírusovým variantom omikron javí ako neúčinný.

04.02.2022 19:20
Omikron coronavirus variant. Omicron Covid-19... Foto:
debata

Podľa internetového vydania rakúskeho denníka Salzburger Nachrichten to v piatok v Ženeve uviedla špecialistka WHO na klinickú starostlivosť Janet Diazová.

Ide o kombináciu monoklonálnych protilátok casirivimab a imdevimab. „Zdá sa, že tento protilátkový kokteil nevykazuje dostatočnú účinnosť proti variantu omikron,“ potvrdila Diazová.

omikron Čítajte aj Slovenskí vedci potvrdili efektivitu ich monoklonálnej protilátky proti omikronu

Usmernenia WHO týkajúce sa jeho používania by sa zodpovedajúcim spôsobom mali upraviť v priebehu februára.

WHO tieto prípravky odporučila v prípade dvoch kategórií pacientov, píše Salzburger Nachrichten. Jednou sú tí, ktorí sú infikovaní koronavírusom a nemajú ešte ťažký priebeh ochorenia, existuje však vysoké riziko, že budú hospitalizovaní napríklad staršie vekové kategórie, pacienti, ktorí ochoreli aj predtým, či neočkovaní. Taktiež boli prípravky odporúčané pre ťažko chorých pacientov s covidom, u ktorých sa nevyvinuli žiadne protilátky proti koronavírusu.

SARS-CoV-2 Čítajte aj Vedci z Wu-chanu objavili potenciálne nebezpečnejší variant koronavírusu

Dva ďalšie lieky, ktoré WHO v januári odporučila na liečbu pacientov s COVID-19, sú podľa súčasných poznatkov stále účinné, uviedla Diazová. Ide o aktívnu zložku baricitinib, ktorá bola pôvodne vyvinutá na liečbu reumatoidnej artritídy, a sotrovimab, monoklonálnu protilátku špeciálne vyvinutú pre pacientov s covidom, píše server Salzburger Nachrichten.

debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #koronavírus #Covid-19 #omikron