Rakúski experti navrhujú zaobchádzať od jesene s covidom rovnako ako s chrípkou

Rakúski vládni poradcovia pre pandémiu odporučili, aby štát ku covidu-19 od jesene pristupoval rovnakým spôsobom ako k bežnej chrípke.

06.02.2022 09:52
omikron Foto:
debata (12)

Štát sa tak bude môcť okrem iného za predpokladu, že koronavírus nezmutuje a bude naďalej prevládať súčasný vysoko nákazlivý, ale pre zdravie človeka menej nebezpečný variant omikron. Informovala o tom agentúra APA. Odporúčanie odborníkov prišlo v rovnaký deň, kedy v Rakúsku začalo platiť povinné očkovanie proti covidu.

Omikron coronavirus variant. Omicron Covid-19 variant Coronavirus. Mutated coronavirus SARS-CoV-2. New strain of covid. Mutated virus from South Africa. Virus molecules and Omicron label. Čítajte aj Odporúčaný protilátkový kokteil je v prípade omikronu neúčinný

Jesenné uvoľnenie pravidiel pre prístup ku covidu bude podľa expertov z krízovej koordinačnej skupiny (Gecko) záležať aj na tom, či bude imunita obyvateľov pred covidom na vysokej úrovni – aspoň 90 percent. Tú možno dosiahnuť očkovaním alebo prekonaním choroby. Ďalším predpokladom je tiež dostupnosť liekov proti covidu a očkovacích látok účinných proti rôznym variantom vírusu.

Pokiaľ by tieto podmienky boli splnené, mohli by sa posilňovacie dávky covidovej vakcíny upravené proti prípadným variantom koronavírusu podávať rovnakým spôsobom, ako sa deje s očkovaním proti bežnej chrípke, uviedli experti.

omikron Čítajte aj Slovenskí vedci potvrdili efektivitu ich monoklonálnej protilátky proti omikronu

Ich správa ďalej konštatuje, že podľa odhadov Technickej univerzity vo Viedni už teraz prišlo do kontaktu s vírusom alebo očkovaním až 93 percent Rakúšanov a že variant omikron „iste zaistí ďalšie všeobecné vybudovanie imunitnej reakcie“ obyvateľov.

V Rakúsku nadobudol platnosť zákon o povinnom očkovaní proti covidu-19 pre všetky dospelé osoby s výnimkou tehotných žien, ľudí, ktorým v tom bránia zdravotné dôvody, a podmienečne aj vyliečených z covidu. Od 16. marca už môžu úrady ukladať pokuty – v zjednodušenom konaní do 600 eur, v riadnom procese až do 3600 eur.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #vedci #jeseň #pandémia #koronavírus #Covid-19