Číňania vytvorili štvorminútový rýchlotest na covid s presnosťou PCR testu

Čínski vedci vytvorili nový test na zisťovanie prítomnosti koronavírusu, ktorý je rovnako presný ako PCR testy, avšak výsledok vyhodnotí do niekoľkých minút.

08.02.2022 19:19
debata

Testy analyzovali genetický materiál pomocou mikroelektronického senzoru, ktorý dokázal detegovať vírus za menej ako štyri minúty. Výskumníci to uvádzajú v recenzovanom článku publikovanom vo vedeckom časopise Nature Biomedical Engineering. Dodávajú, že ich testy sú nielen rýchle, ale aj presné a spoľahlivé. Na rozdiel od PCR testov sa dokonca dajú využívať aj mimo laboratórií.

Spoľahlivosť testov vedci vyskúšali na 33 osobách s pozitívnym výsledkom PCR testu. Výsledky sa „dokonale“ zhodovali.

jazyk Čítajte aj Koronavírus miluje jazyk. Vyplazte ho, môže vám to zachrániť život

Následne otestovali ďalších 54 ľudí. Niektorí z nich mali príznaky ako pri covide, no koronavírusom nakazení neboli. Testy sa podľa odborníkov ani raz nepomýlili.

Podľa vedcov zo šangajskej Univerzity Fu-tan by mohli tieto testy pomôcť vyriešiť nedostatok PCR testov vo svete v dôsledku šírenia vysokonákazlivého koronavírusového variantu omikron. Testy by sa dali používať napríklad aj na letiskách. Zároveň sú oveľa presnejšie než aktuálne používané antigénové rýchlotesty.

omikron Čítajte aj Slovenskí vedci potvrdili efektivitu ich monoklonálnej protilátky proti omikronu

Čína je celosvetovo jedným z najväčších výrobcov testov na prítomnosť koronavírusu. Podľa údajov colných orgánov len v decembri vyviezla do zahraničia testy v hodnote 1,4 miliardy eur, čo predstavovalo nárast o 144 percent oproti novembru.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #čínski vedci #koronavírus #PCR test