Injekcia pomôže v liečbe obezity. Chvália ju aj odborníci

Britský poradenský inštitút NICE schválil liek, ktorý má pomôcť ľuďom s obezitou zhodiť nadbytočnú váhu. Pacientom je pri liečbe každý týždeň podávaná injekcia, po ktorej sa cíti sýtejšia, a následne menej jej.

18.02.2022 06:00
obezita, cvičenie, pohyb Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Klinické testy ukázali, že ľudia po injekciách schudli v priemere až o desatinu celkovej váhy (okolo 13 kilogramov). Testovaní pacienti sa zároveň zdravo stravovali a cvičili, napísal spravodajský server BBC.

NICE odporučil preparát semaglutid, známy aj ako Wegovy, ktorý sa používa aj pri liečbe cukrovky.

Určený má byť pre dospelých s aspoň jedným ochorením súvisiacim s vysokou telesnou hmotnosťou, ako sú napríklad srdcové problémy alebo spánkové apnoe. Zároveň musí ich index telesnej hmotnosti (BMI) presahovať hodnotu 35. Vo výnimočných prípadoch sa k lieku, ktorý si pacienti podávajú sami pomocou aplikátora, dostanú aj ľudia s BMI 30 a viac.

Obezitou v Británii trpí približne jeden dospelý zo štyroch. V rokoch 2018 až 2019 anglickej nemocnice prijali 11 117 ľudí, ktorých zdravotné problémy priamo s obezitou súviseli.

„Vieme, že zvládanie nadváhy a obezity je jednou z najväčších výziev nášho zdravotníckeho systému. Ide o celoživotný stav, ktorý si vyžaduje lekársky zásah, má psychologické a fyzické dôsledky a môže ovplyvniť kvalitu života,“ uviedla Helen Knightová z poradenského orgánu ministerstva zdravotníctva NICE.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #vedci #obezita #nadváha #výskum #injekcia